Повече от 400 млн. избиратели упражняват правото си на глас

...
Повече от 400 млн. избиратели упражняват правото си на глас
Коментари Харесай

Избори 2019 - предизвикателствата пред Евросъюза

Повече от 400 млн. гласоподаватели упражняват правото си на глас в изборите за Европейски парламент, провеждащите се в другите държави-членки от 23 до 26 май 2019 година – вторите по брой на гласоподаватели в света (след Индия).

Въпреки, че изследванията на публичното мнение сочат рекордно висок % на одобряващите участието в Европейския съюз, доста наблюдаващи се притесняват, че поддръжката елементарно може да се срине. Причината – някои съществени провокации пред сегашното и бъдещето на Евросъюза…

Икономиката води хорото

Десетилетие след огромната финансова рецесия, която се отрази зле на стопанската система на континента, хвърляйки политическия и обществен модел в неразбория, средногодишният растеж остава едвам 1,5%. А има и съществени сигнали, че неприятното занапред следва. Дълговете на някои-страни членки нарастват, а Европейската централна банка се бори с това да не позволи нова криза.

Европа има купища компании от международна класа, само че за разлика от Съединени американски щати да вземем за пример, съвсем всички от тях не са основани през последните 25 години, оповестява в собствен репортаж английският вестник „ Гардиън “. Няма европейски Google, Facebook или Амазон, а континентът е стигнал до средата с новите технологии на Четвъртата индустриална гражданска война от сорта на изкуствения разсъдък.

Популярността на популистите и опасността от тях

Друго предизвикателство, пред което Европейския съюз е изправен, е възходът на тези политици, искащи да доведат до неуспех на първостепенния европейски план от вътрешната страна. Евроскептичните партии постоянно са имали наличие в Европарламента, само че до момента въздействието им в законодателния орган на Европейски Съюз беше нищожно.

Сега обаче тези партии са на мода. Те се пробват да си основат собствен паневропейски алианс от анти-ЕС обединения. Други крайнодесни партии също се причисляват към идеята в устрема си да работят дружно със свои съидейници и да отслабят, и трансформират Евросъюза от вътрешната страна.

Лидери в Европейски Съюз, като френския президент Еманюел Макрон, немската канцлерка Ангела Меркел, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други станаха флагове на антипопулизма и през цялата акция предупреждаваха гласоподавателите за заплахата от популистите и крайнодесните. Те акцентираха, че не е вярно в евроизборите гласуващите да се пробват да вземат решение свои вътрешнодържавни проблеми.

И макар всички тези акции се чака екстремистките партии  да се показват добре, тъй че новият състав на Европарламента, който ще започва мандата си през юли, ще покаже повече разделяне от до момента.

Изтокът в по-лошо състояние от Запада

Трудно за Европейския съюз ще бъде превъзмогването на разделянето Изток-Запад, което се пръкна измежду държавите-членки. Унгарският министър-председател Виктор Орбан да вземем за пример упорства на своята нелиберална народна власт и се трансформира в стилния глас за десноцентристките партии из по-голямата част от Стария континент.

През последните пет години пукнатината се трансформира в сриване, а Унгария и Полша удариха своите самостоятелни медии, нападнаха неправителствените организации в двете страни и сложиха под опасност независимостта на правосъдните си управляващи. Това накара водачите в Европейски Съюз да подхващат невиждани стъпки против провинилите се държавни управления за подриване на устоите на демокрацията и непридържане към фундаменталните полезности на Евросъюза.

Лошият образец на Унгария и Полша беше последван от Румъния, която също попада в полезрението на Европейската комисия, поради неспособността си да почита независимостта на правосъдната система. През цялото това време крайнодесните партии не престават да се срещат, а техните водачи съумяват да реализират единение.

И до момента в който за западните страни в Европейски Съюз вотът през днешния ден е синоним на демокрацията този принцип е доста по-неясен в страните от Източна Европа, където вътрешните проблеми в най-голяма степен заплашват устоите на реда, въведен в Европейския
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР