Повече от 400 години след като Галилео Галилей откри първия

...
Повече от 400 години след като Галилео Галилей откри първия
Коментари Харесай

Галилео щеше да се изуми – сега Юпитер има 79 луни

Повече от 400 години откакто Галилео Галилей откри първия от спътниците на Юпитер, астрономите видяха още дузина луни към най-голямата планета в Слънчевата система. Сред спътниците е и една луна, който учените нарекоха „ чудата “ – единствената ретроградна в групата си към планетата. С нея общият брой на йовианските луни в този момент е 79, оповестява NPR.org.

Екипът от астрономи в началото даже не е търсел нови луни. Скот Шепард от научния институт „ Карнеги “ споделя, че той и сътрудниците му се опитвали да открият гигантска планета, която считат, че може би се крие в далечните краища на нашата Слънчева система.

Като част от това търсене Шепард употребявал 4-метровия телескоп „ Виктор Бланко “ в Чили през март предходната година, когато осъзнал, че Юпитер е напълно покрай тази част на небето, която желае да преглежда.

„ Така че можехме да гледаме и за спътници на Юпитер, до момента в който търсим неща, които са надалеч оттатък Плутон — споделя Шепард. – Много ни оказа помощ и изключително огромната камера, прикрепена към телескопа „ Бланко “. Тази камера ни разрешава да претърсим цялата област към Юпитер в доста малко изображения. “

Те бързо блъснали джакпота – в изображенията се появили 12 нови луни. Както бе обявено във вторник в онлайн уведомление от Международния астрономически съюз, всички 12 към този момент са доказани от други телескопи. Девет от тях са във към този момент открити клъстери на луни, които се движат в по този начин наречената от астрономите ​​ретроградна орбита.

„ Те обикалят Юпитер в противоположната посока на въртенето на планетата “, споделя Шепърд.

Астрономите мислят, че ретроградните луни имат друг генезис от останалите, които обикалят планетата в посоката ѝ на въртене.

„ Чудатата “ е също и най-малката от луните, които Шепард и сътрудниците му са разкрили, която има в диаметър 1 километър. Шепард допуска, че тя може би е останка от по-голяма луна, която се е сблъскала с една или повече ретроградни луни в предишното.

Шепард и сътрудниците му са предложили Чудатата луна да бъде наречена Валетудо, по името на една дребна богиня и правнучка на римския господ Юпитер. Въпреки че дузина нови луни са много положително достижение, той чака, че с повече търсене ще открият още луни. Може би 100 или повече от в действителност дребните.

Това повдига въпроса: заслужава ли обект, по-малък от една миля, да бъде наименуван луна?

Шепард е склонен, че е проблематично.

„ Може би би трябвало да има ново определение за по-малките луни, може би луна джудже е по-добра наименование за всичко с размери 1 километър или по-малко “, споделя той. /clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР