Повече от 40 държави са изразили интерес да се присъединят

...
Повече от 40 държави са изразили интерес да се присъединят
Коментари Харесай

Повече от 40 държави се интересуват от присъединяване към БРИКС

Повече от 40 страни са изразили интерес да се причислят към групата от страни БРИКС, съобщи висшият посланик на Южна Африка, отговарящ за връзките с блока, съобщи Ройтерс.

Анил Сооклал и чиновници от министерството на външните работи приказваха пред публицисти в Йоханесбург, ден откакто Южна Африка удостовери, че съветският президент Владимир Путин няма да участва на срещата на върха на БРИКС, която би трябвало да се организира на 22-24 август.

Въпросът доколко и какъв брой бързо да се разшири клубът – на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е преди всичко в дневния ред на срещата на върха на страните, които се пробват да компенсират чувството за надмощие на Запада, воден от Съединени американски щати, в международните каузи.

Освен 22-те страни, които публично желаеха да се причислят, Сооклал съобщи, че има " също толкоз страни, които импровизирано са изразили интерес да станат членове на БРИКС...(включително) всички огромни страни от Глобалния Юг ".

Южноафриканските публични лица желаят БРИКС да се трансформира в бранител на ползите на развиващия се свят, а Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан са изразили интерес към вероятно участие.

Южна Африка беше изправена пред алтернатива при семейството на срещата на върха. Като член на Международния углавен съд (МНС), който издаде заповед за арест против Путин през март, тя би била задължена да арестува съветския президент, в случай че той участва на срещата, за хипотетични военни закононарушения от страна на Русия по време на нашествието й в Украйна – обвинявания, които Путин отхвърля.

Но в сряда домакинът удостовери, че вместо съветския президент на срещата ще участва външният министър Сергей Лавров.

Република Южна Африка е подложена на остра рецензия от западните страни поради това, което западът счита за прекомерно другарска позиция по отношение на Русия, която е дълготраен съдружник на ръководещия Африкански народен конгрес (АНК) още от времето, когато той беше освободително придвижване, борещо се против ръководството на бялото малцинство. Република Южна Африка твърди, че има неутрална позиция във връзка с войната в Украйна, която желае да завърши посредством договаряния.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР