Повече от 4,6 милиона отговора са получени в обществената консултация

...
Повече от 4,6 милиона отговора са получени в обществената консултация
Коментари Харесай

Ще се отмени ли лятното часово време - 4,6 млн. европейци казаха

Повече от 4,6 милиона отговора са получени в публичната консултация на Европейска комисия по отношение на наредбите за лятното часово време, съобщи БГНЕС. Анкетата завърши в четвъртък.

Консултацията беше оповестена на 4 юли 2018 година Европейските жители, заинтригуваните страни и страните членки бяха поканени да споделят мнението си по отношение на вероятните промени на актуалните разпореждания за лятното часово време като попълнят онлайн въпросник.

Консултацията е част от оценката на директивата по отношение на наредбите за лятното часово време, която Комисията понастоящем е почнала по искане на Европейския парламент. Целта е да се изследва дали разпоредбите би трябвало да се трансформират, или не.

Комисията ще проучва получените отговори и ще разгласява отчет за резултатите през идващите седмици.

Какво часово време е най-изгодно за България - зимното или лятното

Какво реши Европа за лятното часово време

Преди време зам.-председателят на комисията, в чиито пълномощия попада въпросът за въртенето на стрелките на часовника два пъти годишно, немският евродепутат от Европейската национална партия (ЕНП) Дитер Кохпризова да се направи нещо.

"От промяната тутакси страдат най-много психологично болните. Силно обиден е и техническият бранш ", споделя 65-годишният немски реакционер. Трудности срещат да вземем за пример хората, които би трябвало да поправят разписанието на самолетите и влаковете, споделя той и акцентира, че с това техническите проблеми надалеч не се изчерпват. "Да не приказваме за земеделците и техните животни, или пък за родителите и техните дребни деца ", добавя той.

Дитер Кох се базира на проучвания, съгласно които след въртенето на стрелките броят на пътно-транспортните катастрофи (ПТП) нараства. Поради простичката причина, че по-ранният час заран се отразява на формата на водачите. Европейският парламент към този момент е изготвил работен отчет по тематиката, до момента в който Европейската комисия (ЕК) от години изследва въпроса. "От над 25 години съм в Екологичен потенциал, само че в никакъв случай не съм получавал толкоз доста запитвания от жители, колкото в този момент ", споделя той.

Дори и евродепутатите да решат да анулират лятното часово време, фактическото му отпадане няма да стане незабавно. Защото по-късно на ход ще бъде Европейска комисия, а по всяка възможност ще се наложат и договаряния с обособените държавни управления на страните-членки.

На 8.02.2018 пресслужбата на Европейския парламент осведоми, че Екологичен потенциал към този момент е призовал Европейска комисия за задълбочена оценка на промяната сред зимно и лятно часово време и проверка на режима, в случай че е належащо.

Евродепутатите гласоподаваха с 384 против 153 на среща в Страсбург, Франция, с цел да призоват Европейската комисия "да стартира цялостна оценка " на актуалната система и при нужда да "представи предложение за нейното преразглеждане ".

Привържениците на лятното часово време, признати при започване на ХХ век, споделят, че по-дългото лятно часово време през лятото спомага за спестовност на сила и повишение на продуктивността.

Но висши политици в северните страни от Европейски Съюз Литва, Финландия, Полша и Швеция подлагат на критика мярката, която се употребява и в по-голямата част на Северна Америка.

"Доказателствата са безапелационни единствено в една точка - че отдаването на независимост на държавите-членки да ползват некоординирани промени във времето, би било в ущърб на вътрешния пазар ", сподели еврокомисарят по превоза Виолета Булк пред евродепутатите.

Руският президент Владимир Путин през 2014 година превключи Русия на непрекъснато зимно време след несполучлив опит за слагане на страната с нейните девет часови пояса на лятното часово време през цялата година.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР