Повече от 350 слона са загинали в северна Ботсвана при

...
Повече от 350 слона са загинали в северна Ботсвана при
Коментари Харесай

Мистериозната смърт на стотици слонове в Африка

Повече от 350 слона са починали в северна Ботсвана при мистериозни условия. Трагичното събитие е разказано от учените като " природозащитна злополука ".
 Африканските слонове, убийствата поради бивни и по какъв начин оцеляват
Защо на слоновете към този момент не им порастват бивни

И каква е нашата виновност

В началото на май в делтата на Окаванго бе обявено за куп смъртни случаи от слонове, като към края на месеца към този момент има починали 169 индивида. До средата на юни броят им се е удвоил, като 70% от смъртните случаи са струпани към водни дупки, съгласно локални източници, пишат от BBC.

Правителството на Ботсвана към момента не е взело нужните проби от местата, където са открити слоновете, тъй че няма информация какво предизвиква гибелта им и дали би могло да съставлява риск за човешкото здраве. Двете съществени благоприятни условия са отравяне или незнаен патоген. Антраксът - в началото считан за най-вероятната причина - е изключен.
 Снимка 383755

Отравянето с цианид - постоянно употребявано от бракониери в Зимбабве - остава една от опциите. Според локалните отчети, на труповете е имало по-малко лешояди от предстоящото, само че никой от слоновете не е показвал признаци на по необичайно държание.

Местни очевидци настояват, че някои слонове са били видени да се разхождат в кръгове, което пък е индикация за неврологично увреждане. Много от към момента живите слонове наподобяват слаби и изморени, което допуска, че се чака да има нови смъртни случаи през идващите седмици.

View this post on Instagram
A post shared by BBC News (@bbcnews) on Jul 2, 2020 at 1:12am PDT

Природозащитниците считат, че броят на труповете евентуално е даже още по-голям, защото съгласно тях доста от умрелите животни към момента не са открити. Загиналите слонове са от друга възрасти и от двата пола.

В делтата на Окавангоима към 15 хиляди слона, 10% от общия брой на страната. Еко туризмът способства сред 10-12% от Брутният вътрешен продукт на Ботсвана и е на второ място след добивът на диаманти. Според The Guardian гибелта на слоновете е природозащитна злополука и не приказва добре за страна, която не съумява да отбрани най-ценния си запас.
 Тайланд, Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort и нощувките в стъклени балони измежду слонове
Една нощ в тайландската джунгла

Със слона, моя приятел
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР