Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на

...
Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на
Коментари Харесай

В света на старопланинската архитектура

Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на просветителната стратегия „ В света на старопланинската архитектура “, която се осъществя от музей „ Етър “, Сдружение „ Мещра – обичайни познания и занаяти “ и Камарата на архитектите в България.

Тази година акцентът бе подложен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-хубавите майстори и лектори в България организираха в музей „ Етър “ и в региона към него практическите и теоретични модули. Участниците се образоваха по какъв начин да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от занаятчия Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им сподели по какъв начин се прави плочник без да се употребява бетон, а занаятчия Стефан Парисов ги научи да основават култивиран мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе зает с детския панел към програмата, където образованието бе ориентирано към плетене на плет, бъркане на кирпич, изработка на тухли.

Повече от 250 души са минали през седемте издания на просветителната стратегия. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за образование.

Всяко от изданията има собствен акцент. През 2016-та той е подложен върху обичайните дървени детайли и сглобки. На идната година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в обичайното строителство е акцент през 2018-та, а методите за отнасяне и предпазване на дървени структури и детайли е в центъра на работния развой през 2019 година Темата на изданието на програмата през 2020-та е обвързвана със стълбата и типовете стълби, а предходната година участниците се срещнаха с тънкости в изработката на структурата и построяването на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе прибавен детски панел с на практика работилници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР