Повече от 3400 стари гуми са събрани от домакинствата в

...
Повече от 3400 стари гуми са събрани от домакинствата в
Коментари Харесай

Боян Рашев: Изискванията към качеството на околната среда се появяват, когато имаш високи доходи

Повече от 3400 остарели гуми са събрани от семействата в София от началото на акцията на Столичната община за битка със замърсяването на въздуха. Кампанията има за цел да ограничи попадането на неизползваемите гуми на сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни. Това заяви в предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Татяна Асенова от Столичния инспекторат.
От предходната седмица стартира и акция за събиране на остарели облекла. Засега контейнерите има на три места в София - в регионите " Оборище ", " Слатина " и в " Люлин 7 ", добави Асенова:Целта на тези контейнери е жителите, в случай че имат остарели, ненужни облекла, които няма да употребяват към този момент, да ги предадат там, с цел да може по-късно ние да ги предадем за следващо оползотворяване по реда, а не да попадат в сивите железни кофи и да отидат в нечии ръце  и да се употребяват за други цели (за горене).
Призовавам жителите да бъдат по-активни и от през днешния ден натам да предават на тези места. Ние мислим и нови, тъй че да може да има допълнително региони на София такива контейнери,  уточни още Асенова, като подсети на строителните компании да съблюдават условията за непорочност и добави, че инспекциите не престават и
Експертът по ръководство на околната среда и ресурсите Боян Рашев , който също разяснява тематиката за замърсяването на въздуха, означи, че  на практика българското законодателството разпорежда цялата отговорност за ограниченията, свързани с качеството на въздуха на общините, които обаче нямат нужните властови лостове, с цел да вземат решения и ги осъществят:
В България общо взето цялата отговорност е върху общините по закон, те обаче нямат лостовете да вземат най-важните решения.. Окей - това с гумите, с разнообразни търговски обекти, които горят масла...Но примерно за колите, какво могат да създадат общините? Почти нищо не могат да създадат, тъй като не е в тях това решение.

Аз това, което виждам и аз персонално съм доста удовлетворен от това, че най-накрая има министър на околната среда, който доста ясно съобщи, че качеството на въздуха на него му е приоритет номер едно, което за първи път го виждам  - до момента това нещо го е нямало, отбеляза Боян Рашев, като уточни още, че вижда напъните да се вземат ограничения за възстановяване на качеството на въздуха. Той обаче акцентира, че един от най-важните проблеми е обвързван с горенето на дърва за отопление. Според него за задачата на контрола  и измерването на изгорелите газови от колите е належащо и КАТ да бъдат оборудвани с газови анализатори.  

 

Експертът означи също, че равнищата на замърсяване на въздуха в този момент в действителност са по-ниски в сравнение с преди десетилетие или повече:

Знаете ли какво демонстрира съществуването на тази система за премерване (на замърсителите на атмосферния въздух-бел. ред.) - първо демонстрира, че хората към този момент са задоволително богати, с цел да потегли да вземат решение проблеми, които през вчерашния ден въобще не са осъзнавали, че са проблеми. В смисъл, че в случай че тази система я имаше примерно преди 10 години, та щеше да демонстрира доста по-голямо замърсяване в сравнение с в този момент. Обаче в този момент я има, има я за пръв път тази година и хората се стресират от това, че виждат някакви лилави цветове там, които демонстрират доста високи концентрации на замърсители.  Това е резултатът в действителност на това, че обществото ни е все по-напред  - и откъм приходи, и откъм условия - тъй като условията към качеството на околната среда се появяват, когато имаш високи приходи. 

Не инцидентно в Смолян примерно няма някакви особени митинги за чист въздух, макар че въздуха в Смолян през зимата е по-мръсен в сравнение с в София. Хората се стресират малко ненужно с тези неща.  Знаете ли за какво? Защо виждаме огромните епизоди на пиково замърсяване сега -  тъй като в този момент са единични, а до преди няколко години бяха непрекъснати, т.е. ние живеехме цяла зима в пиково замърсяване.  В момента го виждаме, тъй като въпреки всичко има и моменти на чист въздух.

Повече по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР