Повече от 330 вида диви животни по света са замърсени

...
Повече от 330 вида диви животни по света са замърсени
Коментари Харесай

Животни по цял свят са замърсени с вечни химикали

Повече от 330 типа диви животни по света са нечисти с необятно употребявани химикали, известни като " безконечни химикали " (PFAS). Това демонстрира нов разбор, който изследва следите от синтетичните химикали в животни във всеки един континент като се изключи Антарктика.

Докладът е оповестен в сряда от организацията с нестопанска цел Environmental Working Group. Анализът преглежда негативното влияние на замърсяването с PFAS върху човешкото здраве.

Синтетичните PFAS съединения са известни като " безконечни химикали ", тъй като не се разграждат и по този метод могат да останат вечно във въздуха, почвата, водата и в телата на хората и животните. Тези химикали се употребяват необятно от 40-те години на предишния век в промишленото произвеждане и за производството на артикули за незалепващи съдове.

При хората излагането на PFAS химикали може да докара до заболяване на щитовидната жлеза, висок холестерол, неплодородие, раждане на новородени с ниско тегло, угнетяване на имунната система и нараснал риск от някои типове рак, в това число рак на бъбреците и рак на черния дроб.

Хората могат да влязат в контакт с този тип съединения, като пият нечиста вода, ядат храна, отгледана или уловена покрай нечисто място, предава бТВ.

Проучвания за биомониторинг, извършени от Центровете за надзор и предварителна защита на болести през 1999 година, демонстрират следи от PFAS химикали в кръвта на по-голямата част от популацията на Съединени американски щати. Анализът в този момент откри повече от 120 типа PFAS съединения в животни, измежду които и такива, които са застрашени от изгубване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР