Повече от 32 000 души са напуснали от началото на

...
Повече от 32 000 души са напуснали от началото на
Коментари Харесай

В лов на бягащите джихадисти

Повече от 32 000 души са напуснали от началото на декември териториите на „ Ислямска страна “


Понякога неувереният отговор или пръстът с мазоли от спусъка на оръжието са задоволителни за различаване на евентуални джихадисти. Подробни разпити и взимане на пръстови отпечатъци предстоят на тези, които бягат от последния бастион на групировката „ Ислямска страна “ в Източна Сирия.

В пустинята край село Багуз камиони не престават да стоварват безконечен поток от мъже, дами и деца, напуснали последните следени от „ Ислямска страна “ територии, с цел да се предадат на Сирийските демократични сили.

Представител на Сирийските демократични сили взема благодарение на особено устройство пръстови отпечатъци на мъжете, а по-късно им прави фотоси и ги пита за името и поданството им. Щом разпитите приключат, мъжете са отвеждани встрани, където сядат на земята в редици и на разстояние едни от други.

За различаване на закален в сражения човек от време на време е належащо напълно малко. „ Понякога имаш чувството, че индивидът е войник на „ Ислямска страна “, тъй като се колебае в отговорите или поради белези по ръката, издаващи усилена приложимост на спусъка на огнестрелно оръжие, или поради белези по рамената му, от които се схваща, че е носил бронежилетка “, споделя пред Франс прес един от разпитващите.

Повече от 32 000 души, главно фамилии на джихадисти, са напуснали от началото на декември териториите на „ Ислямска страна “, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права.

Сред тях са и над 2700 бойци, част от които непринудено се предадоха, а други бяха засечени измежду тълпата, по данни на центъра.

Жените също са подлагани на инспекции. Една от дамите бойци на Сирийските демократични сили е натоварена да ревизира лицата, скрити зад никабите, и да претърсва движимостите на дамите. На „ имигрантките “ – чужденките от „ Ислямска страна “, които не са нито сирийки, нито иракчанки, им взимат пръстови отпечатъци и им вършат фотоси.

Превод Българска телеграфна агенция, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР