Повече от 3000 чехи са се заразили с коклюш през

...
Повече от 3000 чехи са се заразили с коклюш през
Коментари Харесай

Рекордно разпространение на коклюш в Чехия

Повече от 3000 чехи са се заразили с коклюш през тази година, което е най-високият брой от 60-те години на предишния век насам, като най-засегнати са младежите, оповестиха здравните управляващи.


Само през тази седмица лекарите са записали 810 случая, а 80-годишният кмет на Прага Бохуслав Свобода съобщи по-рано тази седмица, че е преодолял респираторното заболяване през последните дни.

След като на 13 март той участва на политическа среща без маска на лицето, Зелената партия подаде наказателна тъжба против него за немарливост при разпространяване на инфекциозно заболяване.

Държавният институт за публично здраве заяви на своя уеб страница, че от 1 януари до момента са открити 3084 случая на болестта.

" Заболяването визира всички възрастови групи ", се споделя в известието, като се прибавя, че младежите са най-засегнатата категория.

Матяш Фосум, началник на отдела за публично здраве в Министерството на здравеопазването, съобщи, че епидемията евентуално доближава своя връх сега.

Главният здравен контрольор Павла Свърчинова сподели, че сега не се обмислят общи ограничения за цялата страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Тийнейджърите са най-силно наранени, защото родителите постоянно подценяват целесъобразната реваксинация на 10-11-годишна възраст. По-възрастните хора са били имунизирани още като деца ", добави тя.

В момента специалистите по публично здраве разискват реваксинацията на възрастните поради епидемията, сподели още Свърчинова.

Ваксинацията против болестта е наложителна в членката на Европейски Съюз с население от 10,8 млн. души, само че не е ефикасна за цялостен живот и някои хора отхвърлят да я съблюдават.

Фосум съобщи, че прилежащите страни също са изправени пред зараза от магарешка кашлица.

Службата за публично здраве на Словакия заяви, че е записала 123 случая на магарешка кашлица до края на февруари.

Преди 2020 година в Словакия е имало " десетки до стотици " случаи годишно.

През януари сръбските медии оповестиха за гибелта на минимум четири деца при зараза от магарешка кашлица в столицата Белград, като лекарите упрекнаха за разпространяването на заболяването незадоволителните имунизации. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР