Повече от 30 участници събра днес кръглата маса Миграция и

...
Повече от 30 участници събра днес кръглата маса Миграция и
Коментари Харесай

След кръгла маса:Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото

Повече от 30 участници събра през днешния ден кръглата маса „ Миграция и бизнес “, проведена от Каритас Русе в границите на интернационалната самодейност MIND „ Миграция, взаимоотношение, развиване “. Представители на разнообразни бизнес-структури, специалисти и неправителствени организации дискутираха главните провокации пред опциите за реализация на трудови мигранти на българския пазар. Заместник-областният шеф Свилен Иванов се включи в срещата, както и представители на Община Русе.

Най-важните послания на основните участници в полемиката:

Елеонора Иванова, БРТПП: Настаняване и интеграция - от това имат потребност хората, които идват в България от други страни, с цел да търсят професионална реализация. Бизнесът изпитва остра нужда от работна ръка: и професионална, и не толкоз квалифицирана. В България към този момент съществуват положителни условия за предложение на работа, пазарът е задоволително конкурентен, бизнес организациите правят своята посредническа роля, служащите от трети страни са мечтани.

Стела Дионисиева, РТИК: Обучение и помощ за акомодация към българското общество. Това могат да предложат посредническите организации, с цел да подобрят атрактивността на българския пазар на труда за чужденци. Трайната безработица и преквалификацията са предизвикателство и опция по едно и също време, които могат да повлияят положително върху смяната на картината.

Пламен Атанасов, специалист по претовареност: Повече от 10 200 сезонни служащи от 35 разнообразни страни са работили в България през първото полугодие на тази година. Това е с 30% повече от 2018 година по неокончателни данни. Основните проблеми с трудовите мигранти са непознаването на български език, ниското обучение и компликациите, които изпитват при доказване на обучение и подготовка. Облекчаването на изискванията за валидиране на познания и умения е измежду целите на българските управляващи през 2020 година.

Основните заключения от полемиката ще бъдат предоставени на обществените управляващи в района.

Кръглата маса с полемика е част от плана MIND „ Миграция, взаимоотношение, развиване “, с присъединяване на 12 “Каритас ” организации от общо 11 европейски страни: „ Каритас България “, „ Каритас Австрия “, „ Каритас Бавария “ (Германия), „ Каритас Чехия “, „ Каритас Холандия “, „ Каритас Европа “, „ Каритас Белгия “, „ Каритас Италия “, „ Каритас Португалия “, „ Каритас Словакия “, „ Каритас Словения “ и „ Каритас Швеция “. Тригодишната самодейност се осъществя с финансовата поддръжка на Европейската комисия. Допринася за дейното присъединяване на европейското общество по въпроси и проблеми, свързани с устойчивото развиване, както и за повишение осведомеността за връзката сред миграцията и устойчивото развиване. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР