Повече от 30 години чакаме решение на проблема с осигуряване

...
Повече от 30 години чакаме решение на проблема с осигуряване
Коментари Харесай

Мобилни лекарски екипи ще обслужват селищата без лекари в Пиринско

Повече от 30 години чакаме решение на казуса с обезпечаване на здравна помощ на хората в отдалечените обитаеми места. В цялата страна, в това число и в Благоевградска област, има доста места, в които постройките на тогавашните здравни центрове към момента съществуват, само че те от дълго време не оферират активност. Именно поради това Политическа партия „ ИТН “ създаде законопроект за допълнение на Закона за опазването на здравето, който ще обезпечи основаване на мобилни лекарски екипи. Това съобщи в ефира наРадио Благоевградблагоевградският народен представител от Има Такъв Народ Станислав Богдански.

Проектът планува пазаруване на 25 високопроходими профилирани автомобила с здравна инсталация, екипирани със здравни служащи. Те ще обезпечават профилактика на хората в обитаемоте места, в които няма лекарска процедура.

„ Идеята е тези екипи да посещават хората веднъж месечно и да правят прегледи, кръвни проучвания, проби и електрокардиографии “, добави Богдански.

Средствата за пазаруването на колите за спешна помощ ще дойдат от акцизния налог на цигарите и алкохола.

Законопроектът за мобилната лекарска помощ мина на първо четене в Народното събрание.

Богдански разяснява и слабите места в процедурата за енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания.

„ Внесъл съм въпрос до районния министър да бъдат оповестени данните от техническите обследвания и енергийните документи на всички здания, с цел да може тези, които имат подозрение, да сравнят документите на своята постройка със прилежащата. Защото има редица случаи, при които два идентични прилежащи блока получават друг брой точки, макар че имат идентични планове “, разяснява националният представител.

Той е уверен, че в случай че се разгласява цялата информация, хората ще видят къде са нередностите и стимулирано и обосновано ще могат да пуснат тъжби.

Станислав Богдански разяснява и бюджета на Благоевград за 2024 година. Той изрази подозрение, че страната ще успее да реализира в целокупност финансовите действия за всички общини.

„ Смятам, че не е направена добра сметка дали ще има задоволително пари за всички входирани и утвърдени планове, а това ще докара до напрежение измежду обособените общини “, съобщи Богдански./bnr.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР