Повече от 30 деца се събраха със семействата си в

...
Повече от 30 деца се събраха със семействата си в
Коментари Харесай

Украински деца отново са у дома след депортиране в Русия

Повече от 30 деца се събраха със фамилиите си в Украйна този уикенд след дълга интервенция за връщането им вкъщи от Русия или от Крим , където бяха отведени от региони, окупирани от съветските сили по време на войната, съобщи „ Reuters “.

Майки прегръщаха синове и дъщери, до момента в който прекосяваха границата от Беларус в Украйна след комплицирана избавителна задача , включваща пътешестване през четири страни.

Даша Рак , 13-годишно момиче, сподели, че тя и сестра й близначка са се съгласили да изоставен окупирания от Русия град Херсон предходната година поради войната и да отидат на ваканционен лагер в Крим за няколко седмици. Но откакто са пристигнали там, силите на Москва са им споделили, че ще останат дълго време. 

„ Казаха, че ще бъдем осиновени, че ще имаме настойници “ , изясни детето. И добави:

„ Когато за първи път ни споделиха, че ще останем по-дълго, всички започнахме да плачем. “

Майката на Даша Наталия описа, че е пътувала от Украйна до Крим през Полша, Беларус и Москва , с цел да вземе дъщерите си. Украинският полуостров Крим е окупиран от Русия от 2014 година

„ Беше извънредно мъчно, само че продължихме, не спахме нощем, спахме седнали “ , сподели тя, описвайки пътя си до лагера.

„ Беше сърцераздирателно да виждам изоставени деца, които плачеха зад оградата “ , уточни още майката.

Киев пресмята, че близо 19 500 деца са били отведени в Русия или окупирания Крим, откогато Москва нахлу през февруари предходната година, което осъжда като нелегално депортиране .

Москва, която управлява елементи от източната и южната част на Украйна, отхвърля да е отвличала деца и твърди, че те са били превозени за личната им сигурност.

„ Сега петата избавителна задача е към своя край. Тя беше специфична във връзка с броя на децата, които успяхме да върнем, а също и заради своята трудност “ , сподели Микола Кулеба, създател на филантропичната организация „ Спасете Украйна “ , която оказа помощ за организирането на избавителната задача.

Кулеба уточни на брифинг в Киев, че всички 31 деца, върнати вкъщи , са разказали, че никой в Русия не се е опитвал да откри родителите им.

„ Имаше деца, които смениха местонахождението си пет пъти за пет месеца, някои деца споделят, че живеят с плъхове и хлебарки “ , сподели той.

Децата са били отведени на това, което руснаците назовават престой в летни лагери от окупираните елементи на украинските области Харков и Херсон , сподели Кулеба.

На брифинга за медиите в Киев участваха три деца – две момчета и едно момиче . „ Спаси Украйна “ уточни, че са се прибрали вкъщи при предходна задача предишния месец, при която са върнати общо 18 деца .

Тримата обясниха, че са били разграничени от родителите си, които са били притиснати от съветските управляващи да изпратят децата си в съветски летни лагери за към две седмици от окупираните елементи на районите Херсон и Харков . Децата обясниха още, че са били принудени да останат в летните лагери от четири до шест месеца и са били местени от едно място на друго по време на престоя си.

„ Третираха ни като животни. Бяхме затворени в обособена постройка “ , сподели Виталий, дете от област Херсон, чиято възраст не е ясна. Той добави, че им е казано, че родителите им към този момент не ги желаят .

Международният углавен съд издаде предишния месец и съветският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова , обвинявайки ги в похищение на деца от Украйна .

Москва не крие програмата, по която е взела хиляди украински деца от окупираните региони , а я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора. Русия отхвърля обвиняванията на Международния углавен съд, заявявайки, че не признава юрисдикцията на съда и назовава заповедите оскъдни .

Лвова-Белова сподели по-рано тази седмица, че нейната комисия е работила от филантропични съображения , с цел да отбрани ползите на децата в регион, където се водят военни дейности, и не е преместила никого срещу волята им или тази на техните родители, или законни настойници, чието единодушие постоянно е било търсено , в случай че не са изчезнали.

Катерина Рашевска , юрист от украинска неправителствена организация, наречена Регионален център за човешки права, изясни на брифинга в Киев, че събират доказателства, че съветски чиновници съзнателно са попречили на връщането на украинските деца .

„ Във всяка история има цялостен набор от интернационалните нарушавания и това не може да остане ненаказано “ , безапелационна бе тя. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР