Повече от 290 000 лв. е взел Ценко Чоков във

...
Повече от 290 000 лв. е взел Ценко Чоков във
Коментари Харесай

Ценко Чоков взел близо 300 бона от субсидии

 Повече от 290 000 лева е взел Ценко Чоков във тип на аграрни дотации. Бившият кмет на Галиче и сегашен общински консултант получава сумата като заплащания за две финансови години. Ценко Чоков подаде наложителната за поста му в Общинския съвет на Бяла Слатина декларация по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.

В нея той показва, че прави активност като аграрни производител. Проверка на " България Днес " в регистъра на Държавен фонд " Земеделие " сподели, че за последните две завършени финансови години - 2018 и 2017, фермерът и общинар Чоков е взимал сред 146 и 149 хиляди всяка. Така се оказва, че средномесечно Чоков съумява да си докарва по над 12 бона от дотации. Той взима директни заплащания от Европейския фонд за гарантиране в земеделието, до момента в който от Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони не е получил и стотинка. От оповестените транзакции излиза наяве, че Чоков отглежда протеинови култури, за които получава подкрепяне.

Най-големите суми взима по схемата за единно заплащане на повърхност - по над 80 бона на година, и по схемата за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда - така наречен зелени директни заплащания - по над 50 хиляди на година. Така излиза наяве, че Чоков обработва земята екологично. Вероятно поради афинитета му към зелените практики Чоков стана член на Комисията по устройство на територията и екология към Общинския съвет в Бяла Слатина. Освен това е в състава и на Комисията по младежта и спорта.

Въпреки че Ценко Чоков получава дотации, не е напълно ясно дали може свободно да оперира със сумите. През есента на 2018 година Софийският градски съд наложи запори по искане на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Бяха блокирани банкови сметки, взимане в размер на 350 бона, 153 недвижими парцела към Галиче, измежду които ниви, лозя, гори, също и коли, всичко за над 3 млн лв..

Освен Чоков на последните избори и жена му Цветелина Нелова се впусна в конкуренцията. Стотина гласа не й доближиха, с цел да седне в кметския стол на Галиче. Тя влезе във втори тур, само че не съумя да обърне резултата против претендента на ГЕРБ. Бившият кмет на Галиче се опитва за градоначалник на Бяла Слатина, само че не получи поддръжката на гласоподавателите в общината и би трябвало да се задоволи с поста на общински консултант. Самият Чоков, който от много време е клиент на Темида, е свободен човек, откакто бе освободен против 200 бона гаранция. Той има невлязла в действие присъда като началник на тайфа за рекет, лихварство, побои и палежи.

През есента хората в Галиче бяха извънредно сюрпризирани от решението на Чоков още веднъж да влезе в политиката, защото, откогато започнаха проблемите му с Темида, здравето му съществено пострада. В правосъдна зала Чоков бе безапелационен, че има 15 болести вкупом. В съда той се появи няколко пъти на носилка, с инвалиден стол или патерици. Иначе Чоков чудодейно оздравя за малко около рождения си ден в края на август.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР