Повече от 27 милиона души в Германия вече са подновили

...
Повече от 27 милиона души в Германия вече са подновили
Коментари Харесай

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите:


Повече от 27 милиона души в Германия към този момент са възобновили имунизацията си против Ковид-19. Но оказва помощ ли бустерната доза против Омикрон? И би трябвало ли имунизациите да се вършат постоянно, с цел да не отслабне имунната отбрана?

Бързото разпространяване на кара доста страни да разчитат на бустерната ваксина в битката с него. В обществените мрежи обаче се тиражират подозрения дали изобщо има изгода от третата игла. Дъждовни води ревизира какъв брой истина съдържат тези изказвания.

Бустерната ваксина не пази от Омикрон?

В обществените мрежи се популяризира мнението, че даже самата поява на Омикрон е удостоверение за безполезността на имунизациите, в това число на бустерните. Но досега има единствено предварителни научни данни за успеваемостта на наличните ваксини против тази разновидност на SARS-CoV-2. Много вирусолози считат, че бустерните имунизации са значим инструмент за отбрана от Омикрон.
Редакцията предлага
В началото на декември новият немски здравен министър Карл Лаутербах написа в Туитър следното: „ Данните за заплахата, която произтича от Омикрон, стават от ден на ден и стават все по-отчетливи. Съдейки по това, което ни е известно досега, - най-малкото от затруднения ".

От своя страна производителите на имунизацията BioNTech/Pfizer настояват, че за пълноценна отбрана от Омикрон са нужни най-малко три дози от препарата.

Имунологът професор Райнхолд Фьорстер също счита, че бустерните имунизации са значимо средство за отбрана от Омикрон. „ Предполагам, че след бустерната ваксина човек е доста по-добре предпазен от болест, в сравнение с след втората ваксина, а и е предпазен за по-дълъг интервал от заплахата да стане въздържан притежател на болестта или да получи затруднения от Ковид-19. "

Доказателство за безполезността на имунизациите?

Както написа в Туитър, Израел е ослепителен образец за неефективността на бустерните ваксини: „ Израел към този момент стартира да имунизира с. Този, който освен това състояние приказва за „ сполучлива имунизация ", или си е изгубил мозъка, или би трябвало да се запознае с неутрални, основани на обстоятелствата източници на информация ".

Но проучване, оповестено от здравното издание New England Journal of Medicine, показва доказателства, че около реимунизационната акция в Израел броят на болестите е намалял доста. В проучването са взели участие 1,3 милиона поданици на страната на възраст до 60 години от тези, които към този момент са били имунизирани два пъти. Някои от участниците са били и с трета доза. При тях равнището на болестите е намаляло над 11 пъти спрямо другата група.

Трябва да се има поради и спадащата с времето успеваемост на имунизациите – факт, който означават също и от Института " Роберт Кох ". Данните от декември сочат, че равнището на отбрана против заболяване с Ковид-19 при протичането със признаци измежду два пъти имунизираните пациенти от 18 до 59 години и при хората над 60 години е спаднало от 80 на 68 % за интервала от 23-и август до пети декември.

Реимунизации безспир?

Пак в Туитър председателката на парламентарната секта на " Алтернатива за Германия " Алис Вайдел предизвестява за опасността от насилствени имунизации: " Потривайки ръце, споделя, че към този момент имунизираните би трябвало да се ваксинират в този момент и против Омикрон. Най-накрая би трябвало да се отървем от тези безкрайни имунизации! ", твърди тя.

Опашка пред имунизационен център в Щралзунд, провинция Мекленбург-Предна Померания

Всъщност в Германия наложителна имунизация против Омикрон няма – условието, което влиза в действие от март идната година, ще важи единствено за личния състав в лечебните заведения и в домовете за възрастни хора. Вярно е обаче, че се разисква всеобщо наложително имунизиране, което предложение може да влезе за разискване в Бундестага през януари или февруари идната година.

Що се отнася до бустерните ваксини, доста вирусолози предлагат те да се вършат и за поддържане на висок. Изводът, че третата имунизация ускорява имунния отговор на организма при болест, се удостоверява и от проучване, финансирано от английското държавно управление.

2878 души на възраст сред 30 и 78 години, ваксинирани два пъти, получили и трета бустерна доза с един от утвърдените седем препарата. В резултат било открито, че имунитетът на хората се е засилил, без значение от тяхната възраст и от типа ваксина. Само френският препарат Valneva не дал удовлетворителни резултати в хода на клиничните тествания.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР