Повече от 25 години нашите съседи са признати под името

...
Повече от 25 години нашите съседи са признати под името
Коментари Харесай

Ципрас: Република Македония е призната под това име отдавна, Македония трябва да фигурира в името на нашите съседи

Повече от 25 години нашите съседи са приети под името „ Република Македония “ от доста страни по света. Не е неуместно името „ Македония “ да се включи едно комплицирано име на страната. Това съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Гръцкият министър председател съобщи, че почита загрижеността и възприятията на своите сънародници от Северна Гърция, които през днешния ден са излезли на митинг във връзка със разногласието за името. Ципрас даже декларира, че е „ на половина македонец “.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по разногласието за името го подкопава, съобщи Ципрас и добави: „ В продължение на 25 години нашите съседи са приети под името „ Република Македония “ от редица страни по света, до момента в който ние се борим на всички места, да ги назовават БЮРМ “.

И не е неуместно да се включи наименованието „ Македония “ в едно съставно име – географско, само че тъй че за всички да е ясно, че то няма да съдържа искания към историята и териториалната целокупност на други нации, акцентира Ципрас.

По отношение на другите позиции по въпроса в гръцкото държавно управление Ципрас сподели, че „ Панос Каменос е наясно с казуса, само че той е почтен политик и родолюбец. Той има запаси и ги изрази пред държавното управление, само че също по този начин изрази убеденост в напъните на външния министър и желанието му да реализира необятен консенсус сред политическите сили по въпроса, несъмнено, в случай че се реализира приемливо съглашение “.

БГНЕС напомня, че първата страна в света, която призна Република Македония под нейното конституционно име е България. Това стана на 15 януари 1992 година България изигра и основна роля за признаването на Република Македония под нейното конституционно име и от Великите сили. Така по време на срещата на президента Желю Желев с президента Борис Елцин от лятото на 1992 година Москва последва София и също призна суверенитета на Република Македония.

На 15 януари 2018 година тази година македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство и другарство с България, който се дава от интернационалната общественост – НАТО и Европейски Съюз – за образец по какъв начин да се вземат решение противоречивите въпроси сред балканските страни. Значението на контракта, подписан от министър председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август, беше очебийно изключително от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Скопие в сряда и четвъртък. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР