Повече от 2300 горски служители от регионалните дирекции по горите,

...
Повече от 2300 горски служители от регионалните дирекции по горите,
Коментари Харесай

Повече от 2300 горски служители са в готовност за реакция при горски пожари

Повече от 2300 горски чиновници от районните дирекции по горите, държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства са в подготвеност за реакция при горски пожари. Това оповестиха от Изпълнителната организация по горите (ИАГ).
В осъществяване на издадените заповеди за оповестяване на пожароопасен сезон виновните институции са обезпечили денонощни наряди за приемане на сигнали за зародили горски пожари.
Структурите на Изпълнителна организация по горите и Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” направиха взаимни инспекции във всички горски територии за хода на осъществяването на плануваните ограничения за предварителна защита на горски пожари, както и за правенето на оперативните проекти за деяние при пораждане на пожари. Особено внимание се обръща на изработката на нови и поддържане на остарели просеки, минерализовани линии и лесокултурни загради. Проследено е почистването на сухите треви около жп линии, пътища и линейни уреди, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от висок клас на пожарна заплаха.
Уведомени са кметствата за подготвянето на доброволни формирования, които да се включват при положение на пожар. Съгласно условията на наредбата за доброволни формирования това са авансово подготвени хора, обезпечени със защитни дрехи и маски.
Освен на пожаронаблюдатели, патрулни и контролни екипи на терен, горските чиновници могат да разчитат и на автоматизирани системи за наблюдаване и ранно обявяване на пожари, които на този стадий покриват към 12% от горските територии. В момента се изготвят планове за разширение на тяхната мрежа, според създадената единна скица за разполагане на автоматизирани кули за наблюдаване на територията на цялата страна. Тази мрежа ще бъде построена в околните 2-3 години и ще обхване до 70% от горите на страната. Голяма част от средствата за нейното създаване ще се финансират безплатно от Програмата за развиване на селските региони.
От началото на годината досега са регистрирани 69 пожара на обща повърхност 1041 дка като досега няма върхови пожари. За същия интервал на предходната година са зародили 285 пожара на повърхност от 19 274 дка.
На фона на високите температури ИАГ припомня: При забелязване на пожар в горите е належащо неотложно сигнализиране и реализиране на връзка на тел. 112. По време на пожароопасния сезон се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите. Забранено е също по този начин паленето на стърнища, суха трева и плява в аграрни земи, по слоговете и крайпътни линии и други площи със суха растителност. Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при прекосяване през горски насаждения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР