Повече от 200 палестинци, близо 30 израелци, убити досега тази година: ООН

...
Повече от 200 палестинци и близо 30 израелци са били
Коментари Харесай

Повече от 200 палестинци и близо 30 израелци са били убити досега тази година в окупирания Западен бряг и Израел – ниво на насилие надминава последното целият брой на смъртните случаи за годината и най-големият брой смъртни случаи от 2005 г. насам, каза пратеникът на ООН за Близкия изток.

Тор Венесланд, специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, каза пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник, че ескалиращото насилие се подхранва от нарастващото отчаяние за бъдещето сред палестинците и липсата на напредък към постигането на независима държава.

„Палестинци и израелци са убити и ранени в почти ежедневно насилие – включително само часове преди този брифинг, когато друга фатална стрелба уби израелец на Западния бряг“, каза той пред Съвета за сигурност, говорейки от Йерусалим.

>

„Липсата на напредък към политически хоризонт, който се занимава с основните проблеми, движещи конфликта, остави опасен и нестабилен вакуум, запълнен от екстремисти от всички страни“, каза Венесланд пред Съвета за сигурност.


Въпреки че израелци и палестинци са предприели някои действия за стабилизиране на текущата ситуация, Wennesland каза, че едностранните стъпки са продължили да засилват враждебността.

Той посочи неотслабващото разширяване на незаконните израелски селища, разрушаването на палестински домове от страна на Израел, операциите на израелските сили в окупираните райони на Западния бряг под палестински административен и полицейски контрол и атаките на израелски заселници срещу палестински села.

Венесланд също цитира палестинската „войнствена дейност“ и каза, че настоящата ситуация се усложнява от „крехкостта“ на финансовото състояние на палестинската власт, както и от сериозния недостиг на финансиране, пред който са изправени агенциите на ООН, включително агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA.


„Въпреки че трябва спешно да се съсредоточим върху решаването на най-критичните проблеми и върху деескалацията на ситуацията на място, не можем да пренебрегнем необходимостта от възстановяване на политическия хоризонт“, каза той.

„Днес членовете на Съвета бяха ясни, че насилието трябва да спре. Призовавам лидерите да действат сега, за да успокоят ситуацията. Тази спирала от насилие не води до никъде, освен до повече кръвопролития“, каза Венесланд в социалните медии.

 

Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, която председателства срещата в понеделник, призова за незабавни стъпки за намаляване на ескалиращото насилие и повтори подкрепата на своето правителство за решение с две държави.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски каза на съвета, че дългосрочната стагнация на мирния процес е „усложнена от продължаващите незаконни едностранни действия на Израел за създаване на необратими факти на място“ и описа „безпрецедентното темпо“ на Израел незаконното разширяване на селищата като огромна заплаха.

Френският политически координатор на ООН Изис Жаро-Дарно също осъди „израелската колонизация на палестинските територии“, която палестинците искат за своя бъдеща държава, и продължаващото израелско разрушаване на палестински домове и инфраструктура, включително училище в Рамала на окупирания Западен бряг регион на 17 август и който беше финансиран от европейски донори, включително Франция.

Дарно, който също осъди насилието срещу израелците, каза на съвета, че ООН и регионалните участници имат съществена роля за възстановяването на „достоверен политически хоризонт“ като стъпка към прекратяване на насилието.


„Нормализирането на отношенията между Израел и няколко държави в региона допринася за стабилността и сигурността“, каза тя.

„Но тази динамика ще остане непълна, докато не бъде придружена от възобновяване на политическия процес към решение, което отговаря на законните стремежи както на палестинците, така и на израелците.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР