Повече от 200 организации и неправителствени групи, специализирани в здравеопазването,

...
Повече от 200 организации и неправителствени групи, специализирани в здравеопазването,
Коментари Харесай

Здравни организации призоваха за договор срещу изкопаемите горива

Повече от 200 организации и неправителствени групи, профилирани в опазването на здравето, приканиха през днешния ден за създаването на " контракт за неразпространение на изкопаемите горива ", акцентирайки " сериозните закани за здравето на хората и планетата " , които те съставляват, съобщи Франс прес.

Текстът на апела, подписан и от Световната здравна организация (СЗО), приканва за " правно обвързващ световен проект " за " поетапно унищожаване на актуалното произвеждане и потребление на изкопаеми горива " - главния източник на излъчвания на парникови газове, които водят до климатичните промени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той също по този начин приканва за " неотложно прекъсване на всяка активност и вложения в изследване, рандеман и създаване на инфраструктура " и за " обезпечаване на обективен преход за всеки служащ, всяка общественост и всяка страна ".

Такъв контракт би могъл да прилича " Рамковата спогодба на СЗО за битката с тютюнопушенето ", призната през 2003 година, акцентират подписалите страни. Те натъртват на последствията от изгарянето на изкопаеми горива върху човешкото здраве, по-специално замърсяването на въздуха, което е " причина за повече от седем милиона преждевременни смъртни случаи всяка година " по света.

Подписалите страни също по този начин напомнят, че изменението на климата " изостря други здравословни проблеми и заплашва здравните системи ", създавайки да вземем за пример „ идеални условия за предаване на заболявания посредством храната и водата, и разпространяването на заболявания, излъчени от преносители ", като маларията или лаймската болест.

В текста се отбелязва, че увеличението на рисковите метеорологични феномени, свързани с световното стопляне, също има директно влияние върху човешкото здраве, със " съществени последствия върху психологичното здраве, изостряйки безпокойството и депресията, изключително измежду младежите ".

" Съвременното пристрастяване към изкопаемите горива не е просто акт на екологичен вандализъм. От здравна позиция това е самосаботаж ", уточни в изказване генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„ В региона на публичното опазване на здравето не можете да се борите с болест, без да кажете какво я предизвиква “, сподели пред Агенция Франс Прес Диармид Кембъл-Лендрум, началник на отдела на СЗО за климатичните промени.

" Цената на бездействието нараства ", означи Джени Милър, директорката на Глобалния алианс за климата и здравето - коалиция от неправителствени организации, която координира самодейността.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР