Повече от 200 000 души са били призовани в руската

...
Повече от 200 000 души са били призовани в руската
Коментари Харесай

Допитване в Русия: Какво мислят руснаците за мобилизацията и анексирането?

Повече от 200 000 души са били призовани в съветската войска, откогато президентът Путин разгласи готовност на 21 септември, заяви през днешния ден министърът на защитата Сергей Шойгу. Още толкоз обаче са избягали в Казахстан по данни на управляващите там.

Мнозинството от руснаците все по този начин утвърждават наричаната от Кремъл " специфична военна интервенция " в Украйна. Но след мобилизацията, настроенията в страната се трансформират, сочат резултатите от допитване, извършено от московския социологически център " Левада ". В обществото се се събудили паника и боязън.

Много руснаци утвърждават анексирането на окупираните украински територии, демонстрира извършена през август анкета на самостоятелния център " Левада ". Половината от запитаните са предложили те да станат част от Русия, една четвърт - да придобият самостоятелност. Само 12-13% от запитаните са считали, че тези територии би трябвало да останат в Украйна. Идеята за референдумите е нараснала първата група, изяснява социологът Денис Волков.

" Първо хората се отнасяха по-скоро позитивно към самите референдуми. Казваха, че в случай че те се състоят и болшинството гласоподава " за " присъединение към Русия, 70 % бяха съгласни, че тогава териториите би трябвало да бъдат признати ", споделя Денис Волков от социологически център " Левада ".

Доскоро 75-76% от руснаците са подкрепяли така наречен специфична военна интервенция. С решението за мобилизацията те са спаднали, само че единствено с 4%. В същото време има смяна в настроенията на хората.

" Виждаме, че основните усеща са боязън и паника, потрес от това решение. За шест месеца хората бяха привикнали с военните дейности, със глобите и всичко, обвързвано с това. В края на лятото измежду някои се появи даже оптимизъм. Беше по този начин, тъй като болшинството хора имаха чувството, че това не ги визира персонално. Там вземат участие доброволци, професионални военни, частната военна компания и това не визира елементарните хора. Сега мнозина почувстваха, че това може или към този момент е засегнало тях и техните фамилии. Това провокира боязън и неустановеност. Хората не знаят по какъв начин да възнамеряват живота си ", споделя Волков.

По-скептично настроени са младежите от огромните градове, които наблюдават събитията в Интернет. Но даже там над половината руснаци поддържат ставащото. Най-голяма е поддръжката измежду възрастните хората - тези, които гледат телевизия, а в Русия малкия екран е държавна, отбелязва социологът. Извън допитванията, има и различен индикатор за настроенията на хората. Обявяването на готовност накара стотици хиляди руснаци да изоставен страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР