Повече от 20 жители на Латвия бяха арестувани във вторник

...
Повече от 20 жители на Латвия бяха арестувани във вторник
Коментари Харесай

Латвия арестува 26 души за празнуване на Деня на победата

Повече от 20 поданици на Латвия бяха задържани във вторник за нарушение на закон, забраняващ честването на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия. Полицията на страната-членка на Европейски Съюз и НАТО даже конфискува яке с надпис " Русия " от мъж в инвалидна количка, а различен арестува за носене на руски медали на обществено място.

Към 23:30 ч. локално време латвийската полиция оповестява за общо 26 ареста, 38 акта за нарушавания и четири наказателни каузи, съгласно осведомителната организация Delfi.

Въпреки че множеството от случаите са регистрирани в столицата Рига, голям брой арести са осъществени и в Даугавпилс. В един от случаите възрастен жител, разказан като " изглеждащ прекомерно млад, с цел да е деец от Втората международна война ", се появил с яке със руски медали. Когато полицията му споделила да го смъкна, той оказал опозиция при ареста.

Петима души бяха задържани за слагане на цветя със " знаци на военна експанзия " пред Паметника на свободата в Парка на успеха в Даугавпилс. Те бяха упрекнати в " обществено потребление на знаци, възхваляващи милитаристична експанзия и военни закононарушения ". В същия парк полицията принуди мъж в инвалидна количка да смъкна якето си, тъй като на него пишело " Русия ".

Двама рускоговорящи мъже са арестувани в Дубровинския парк в Даугавпилс, откакто са дали изявление за телевизия TV3. Престъплението им е изложение на мнение, че фашистите са се върнали на власт в Украйна с поддръжката на Европейски Съюз.

Миналия месец латвийският парламент забрани честването на Деня на успеха като " омаловажаващо и подкопаващо полезностите на Латвия като демократична и национална страна, в това число разделянето на обществото, възхваляването на войната, военната експанзия и тоталитаризма, както и подправеното пояснение на историческите събития ".

Въпреки това латвийците всеобщо поставят цветя на гробищата и паметниците. Повечето от арестите и обвиняванията са свързани с поднасяне на цветя на " неразрешени места ", където в миналото са стояли руски монументи, преди държавното управление в Рига да ги унищожи.

Заедно с балтийските си съседи Естония и Литва Латвия се причисли към Европейски Съюз и НАТО през 2004 година

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР