Повече от 2 млн. работници в Турция са загубили работата

...
Повече от 2 млн. работници в Турция са загубили работата
Коментари Харесай

Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса

Повече от 2 млн. служащи в Турция са изгубили работата си поради ограниченията, подхванати за преодоляване на болестта от новия ковид (COVID-19), а държавното управление би трябвало да направи повече в тяхна поддръжка. Това разгласи главната опозиционна партия в страната, оповестява " Ройтерс ".

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган разпореди обекти за търговия на дребно, заведения за хранене и други компании да се затворят, само че не наложи цялостна обсада, както настоя главната опозиционна Народнорепубликанска партия (CHP).

Председателят на CHP Кемал Кълъчдароглу сподели, че към 400 000 компании са прекратили активност поради ограниченията, което също по този начин е довело до това доста служащи, които получават надници ден за ден, като водачи на учебни рейсове и бръснари, да останат без работа.

" Броят на работещите, които работеха там, а в този момент са безработни, надвишава 2 милиона. Те ще получават компенсации за безработица от фонда за безработица за малко време, само че няма гаранции за по-късно ", сподели Кълъчдароглу в изявление за телевизия Fox.

Първите публични данни, показващи въздействието на епидемията върху работната мощ в Турция, няма да бъдат оповестени до май, когато ще бъдат оповестени данните за безработицата през март.

Към днешна дата COVID-19 е умъртвил повече от 350 души в югоизточната ни съседка, като записаните инфектирани са над 18 000 души.

Анкара също по този начин разгласи пакет за поддръжка на стопанската система в размер на 100 милиарда турски лири (15 милиарда долара) и стартира дарителска акция за събиране на средства за нуждаещите се, за която дирекцията по връзките посочи, че към този момент е събрала 847 млн. лири.

" Призовахме държавното управление да предприеме защитни ограничения за служащите, работещи на отплата. Не бяха взети ограничения ", акцентира Кълъчдароглу, като добави, че държавното управление на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) би трябвало да " направи жертви ", вместо да стартира дарителска акция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР