Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват към

...
Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват към
Коментари Харесай

Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват към ритуалите на хадж

Повече от 2 милиона поклонници от целия свят пристъпват към ритуалите на хадж
Повече от 2 милиона поклонници от целия свят пристъпват в неделя към осъществяване на главните ритуали на хадж до светите места на исляма в Саудитска Арабия. Според осведомителна организация САП са издадени визи на повече от 1,7 милиона чужденци, искащи да извършат хадж тази година, дружно с към 300 хиляди души жители на кралството и живеещи там за непрекъснато чужденци. Сред поклонниците са 22 500 руснаци.

Начало на маршрута

Тази нощ по-голямата част от мюсюлманите прекарват в особено оборудвани лагери в долината Мина (покрайнините на Мека), а на разсъмване на 8-ия ден от месеца Зул-Хиджа (месецът на поклонението хадж), облечени в бели облекла, след ритуалните блага на вода поемат по сложния път към отдалечената от свещения град на 25 километра планина Арафат, където от всеки поддръжник се изисква да извърши главния обред на хадж - мятане на камъни по дявола. Без отиване на Арафат поклонението се смята за невалидно.

Поклонниците се пробват да извървят целия път пеш, само че възрастните и заболели хора, за които да преодолеят това разстояние сами е тежко, отиват с микробуси, скоростта на придвижване на които е равна на междинната скорост на придвижване на тълпата. Бдението на планината Арафат ще се организира на 20 август. След това поклонниците ще извършат ритуал „ побиване на Сатаната с камъни “ на моста Ал Джамрат и жертвоприношение на животно. То бележи началото на основния празник на всички мюсюлмани - Курбан Байрам (Ид ал Адха), който тази година стартира на 21 август.

„ Самото поклонение е на 21 август когато е Курбан Байрям. Тогава се правят строго избрани от канона ритуали. Един от тях е всеки кандидат-хаджия мохамеданин да се допре и обиколи седем пъти кубообразната конструкция Кааба (Къщата на Всевишния, бел. ред.), в центъра на джамията „ Ал Масджид ал Харам “ в свещения град Мека. След това новите хаджии могат да съблекат специфичните одежди „ ихрами ”, които са в бяло и от този ден нататък могат да се обличат по естествен метод. След това се вършат визити по свещените места, където е бил пророкът. Последните 10 дни от хаджа се прекарват в Медина, където е заровен нашият оракул ”, описа представителят на Главното Мюфтийство в София Джелал Фаик.

Той сподели още, че хадж е най-голямото годишно поклонение в света и е един от петте стълба на исляма, по тази причина всеки набожен би трябвало да го извърши най-малко един път в живота си.

Балканите в Мека

80 души от България са тръгнали на 10 август за поклонението в Мека. 277 мюсюлмани са кандидат-хаджии тази година. От другите Балкански страни също ще има представители. От там отпътуват 4212 вярващи, от които най-вече са от Босна и Херцеговина и Косово. 672 вярващи от Македония потеглят към Мека, 470 от Албания, 1080 от Косово, 1680 от Босна и Херцеговина, 235 от Сърбия, 60 от Черна Гора, 15 души от Хърватска.

Безопасност и осведоменост - на първо място

След многото трагични произшествия от предходни години, пожари в лагерите, шума и тълпите, както и произшествия по време на осъществяването на ритуалите, лишили десетки и стотици човешки животи, саудитските управляващи поставят огромни старания за обезопасяване на маршрутите и влагат в рационализация на инфраструктурата стотици милиони долари. Съответните служби се пробват да подсигурят всичко до най-малките детайлности.

Палатковият град от птичи взор наподобява на голямо бяло було поради десетките хиляди разпънати в него палатки, обезпечени с електричество и всичко належащо за престоя на поклонниците. Доброволци непрекъснато дежурят, а има полицейски чиновници, чиято задача е да наблюдават ситуацията. Установяването в лагерите стартира в края на предходната седмица.

В Мека и Медина, както и долините Мина и Муздалифа, през които минават вярващите, са открити голям брой осведомителни пунктове, където на 15 езика може да се получи подробна информация за разпоредбите на държание по маршрутите, за пунктовете за оказване на здравна помощ и за местата за дислокации на полевите екипи от доброволци, които, в случай че е належащо, ще оказват помощ на заблудени поклонници. Пунктовете работят непрекъснато.

Министерството по въпросите на хадж взаимно с организацията САП започва информативен портал, както и страница в обществените мрежи, в които на шест езика - британски, арабски, френски, съветски, китайски и фарси може да се получи цялата нужна информация за хадж, в това число за превоз и настаняване. Открита е денонощна гореща телефонна линия, на която 128 ислямски проповедници дават отговор на въпросите на поклонниците.

Тези дни в спешен режим работят обществени служби, подсилени екипи от лекари и медицински доброволци. Специалните служби за мониторинг в онлайн режим следят качеството на въздуха, което в този момент се прави оценка като приблизително и положително, както и времето. През идващите дни, температурата на въздуха ще доближи 41-43 градуса по Целзий, с висока мокрота до 70%, което ще изисква в допълнение внимание на медицинските служащи - даже и за млади и здрави хора в такива обстановки е извънредно мъчно да се премине по маршрута, да не приказваме за възрастни хора и хора с увреждания.

Не са забравени децата и екологията

За първи път тази година в кралството се провеждат детски градини за децата на поклонниците, където на деца от разнообразни възрасти - от два месеца до 10 години – се подсигурява сигурен престой и игра под управлението на дипломиран личен състав до момента в който техните родители извършват ритуала хадж.

Властите са се погрижили и за околната среда тази година, инсталирайки девет екологично чисти контейнери за боклуци с потенциал на всеки от тях по 6 тона. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР