Повече от 2 300 горски служители от регионалните дирекции по

...
Повече от 2 300 горски служители от регионалните дирекции по
Коментари Харесай

2300 горски дебнат денонощно за пожари

Повече от 2 300 горски чиновници от районните дирекции по горите, държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства дават денонощни наряди поради риска от горски пожари. В подготвеност са и всички доброволни формирования и групи за гасене на пожари към общините, оповестиха от земеделското министерство.

От началото на годината досега са зародили 69 пожара на обща повърхност 1041 дка като досега няма върхови пожари. За същия интервал на предходната година са зародили 285 пожара на повърхност от 19 274 дка., по данни на Изпълнителна организация по горите.

Специалисти от организацията и пожарната са направили инспекции в горските стопанства за осъществяването на всички противопожарни ограничения за предварителна защита на горски пожари и осъществяването на оперативните проекти за деяние.

Уведомени са кметствата за подготвянето на доброволни формирования, които да се включват при положение на пожар. Те би трябвало да бъдат авансово подготвени и обезпечени със защитни дрехи.

Горските чиновници могат да разчитат и на автоматизирани системи за наблюдаване и ранно обявяване на пожари, които на този стадий покриват към 12 % от горските територии. Предстои разширение на тяхната мрежа, като е създадена единна скица за разполагане на автоматизирани кули за наблюдаване на територията на цялата страна. Тази мрежа ще бъде построена в околните 2-3 години и ще обхване над 70% от горите на страната.

При забелязване на пожар в горите е належащо неотложно сигнализиране и реализиране на връзка на тел. 112. По време на пожароопасния сезон се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите. Забранено е също по този начин паленето на стърнища, суха трева и плява в аграрни земи, по слоговете и крайпътни линии и други площи със суха растителност. Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при прекосяване през горски насаждения!

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР