Повече от 2/3 от пътниците от и до летище София

...
Повече от 2/3 от пътниците от и до летище София
Коментари Харесай

Летищата в България се подготвят за Шенген

Повече от 2/3 от пасажерите от и до летище София ще минават по-бързо на терминалите след влизането на страната ни в Шенген от 31 март.

Отпадането на паспортните инспекции ще понижи времето за пътешестване с към 20 -30 минути, пресмятат от летище " София ", предава Българска национална телевизия.

70% от трафика на летище София е от страни членки на Шенген.

" Ще бъде доста потребно за пасажери от Шенген, тъй като няма да минават през граничния надзор и ще бъде по-бързо и безпрепятствено като кацате от страна от Шенген или като отпътувате за такава ", сподели Хесус Кабайеро, основен изпълнителен шеф на Летище " София ".

Отварянето на коридорите за свободно прекосяване на жители от страни от Шенген към този момент е квалифицирано за елементарно осъществяване за една нощ, споделя Кабайеро пред " Сега ".

" Всъщност ние сме подготвени от дълго време, защото преминахме няколко сполучливи инспекции от Европейски Съюз, което също способства за приемането на България в Шенген ", добавя той.

За да не се обезсмисля спестеното време от премахването на паспортния надзор, от летището работят и за понижаване на времето за очакване на багаж. Целта им е то е да е най-много 20 минути.

На летището във Варна по-голямата част от трафика също е от и до страни, които са част от Шенген. Още от 2010 година летището там е сътрудник на плана " Шенген ", тъй че е обезпечено разделянето на пасажерите от трети страни от тези от Шенгенското пространство.

Директорът на Летище " Варна " Димитър Костадинов споделя, че са подготвени във всеки един миг създадат разделянето на пътуванията според Шенгенския кодекс. Така пътуващите от дестинации отвън Шенген ще минават през обособен салон.

Пловдивското летище също е готово за измененията. Още от построяването му през 2009 година аерогарата разполага със салони, в които да се разделят пасажерите. Засега обаче няма да се постанова потреблението им.

" Летище Пловдив няма полети за Шенген. Англия излезе от Европейски Съюз, те в никакъв случай не са били и в Шенген, тъй че обслужаваме сега единствено " нешенген " пасажери. Единствено, пасажери от Шенген, които имаме, са Дженерал Авиейшън, които с частни самолети са пътували за предходната година към 150 индивида ", споделя изпълнителният шеф на Летище " Пловдив " Красимир Пешев, представен от Българска национална телевизия.

В Бургас летището също е проектирано по условията на Шенген.

Около 15 дребни летища в България не се употребяват всеобщо, точно тъй като нямат граничен надзор. С влизането ни в Шенген по въздух частни самолети ще могат да изхвърчат непосредствено за европейските страни от тези дребни писти.

Примери са летищата в Приморско, софийското Лесново, както и Пистите в Балчик, Русе и Горна Оряховица които сега се възвръщат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР