Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по

...
Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по
Коментари Харесай

Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия отрасъл по Северното Черноморие през това лято, заяви през днешния ден шефът на Регионалната работа по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му към 90 на 100 от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.
Голяма част от чужденците са студенти, добави Михайлов. Той посочи, че те са наети на изпълнителски позиции - най-много камериери и сервитьори. Заплащането им е към 500-600 лв., работодателите им обезпечават храната и нощуването.
Разрешенията за престоя на задграничните служащи са за 90 дни, само че има алтернатива, при предпочитание на работодателя, да останат и по 9 месеца, обясни Михайлов.
Той добави, че през тази година в района по планове на обществените сътрудници през курсове за подготовка и преквалификация са минали към 900 българи. Обученията са били най-много за туристическия бранш.
В момента във Варна има оповестени над 500 свободни работни места, сподели още Михайлов. По думите му с изключение на в обслужващата сфера, стартира търсенето и на фрагменти за учебните заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР