Повече от 17 години ни вест, ни кост от бос

...
Повече от 17 години ни вест, ни кост от бос
Коментари Харесай

Киро Буята изчезва след среща като Мето Илиенски

Повече от 17 години ни новина, ни кост от необут на СИК
Мистериозно позвъняване го изкарва от къщи по чехли, без документи и телефон

Готвел се за наркобос в Пиринско

Мето Илиенски не е единственият представител на подземния свят, който изчезва без диря след покана за среща. Три години след него още веднъж от полите на Витоша се губят следите и на различен крими воин – Кирил Цветанов-Буята. Мъжът е един от босовете на силовата формация СИК и е прочут още с прякорите Кирчо Малкия и Киро Брежанеца. Повече от 17 години от него няма ни новина, ни кост. Повечето мутри от ъндърграунда са сигурни, че той е мъртъв, други обаче считат, че е забегнал в чужбина.



Буята липсващ след загадъчна среща по същия метод като Мето Илиенски (на снимката).

Денят е 6 май 2006 година Около 22 ч телефонът на Кири Буята звъни и някой го кани да поговорят пред къщата му в кв. „ Драгалевци “. Явно  уговорката е да се видят небрежно, тъй като Буята излиза от вкъщи си по чехли и анцунг, без мобилен телефон, документи и защита - съвсем като Мето Илиянски, който е похитен по същата скица 36 месеца по-рано в „ Бояна “. Кирил споделя на жена си Мария, че излиза за малко да види един другар, сяда в чакащата го кола и повече не се връща. Късно през нощта жена му стартира да се тормози, че още го няма, а след 2 дни подава заявление в полицията. Никой обаче не знае къде е липсващ знаковия сикаджия. Разследването работи по най-различни версии, нито една от тях обаче, не води до резултат.

Криминалистите преглеждат камерите в региона, с цел да схванат с какъв автомобил е бил похитен Кирил, само че на нито един от записите не могат да го открият.

„ Колегите “ му от подземния свят стартират за приказват, че Буята е убит и заровен някъде на Витоша. Разследващите търсят претекста на похитителите, с цел да разкрият закононарушението. Кирил Цветанов измежду знаковите имена в кримисредите на Благоевград и София от началото на 90-те години, когато стартира да гравитира към СИК. В първите години на прехода Буята става мълчалив началник на охранителна компания „ Дорли “ в Благоевград, която е на силовата формация.

Името му нашумява при започване на 90-те години, когато охранителни банди се бият за преразпределение на обекти. През 1994 година става тежък конфликт сред телохранителите на „ Дорли “ и „ Бизнес интернешънъл “, благосъстоятелност на ВИС. Битката е за въздействието върху складовете за търговия на едро в Благоевград. Над 20 младежи вземат участие в мелето, в което инцидентно попадна и 20-годишният минувач - дисководещият Димитър Воденичаров. Момчето е ударено с верига в главата и почива от раната.

Смъртният случай става мотив да се лишават лицензите на охранителите. Макар и не директен участник в мелето, Буята бяга от Благоевград и се заселва в София. Там попада под крилото на Поли Пантев и бързо става измежду най-доверените му хора.



Буята за малко време станал дясната ръка на Поли Пантев.

След убийството на Пантев през 2001 година на карибския остров Аруба, Буята внезапно забогатява, а околните на Поли го нарочват за изменник, който се е облажил от гибелта му. Плъзват клюки, че Буята е оказал помощ на Поли да бъдат откраднати 600 кг кокаин от хранилище в Благоевград, а след това го е издал на ощетения картел и взел затлъстял % от трафика на коката. След 2001 година Буята към този момент не е дясната ръка на боса Поли, а самият той се показва за необут, върви заобиколен от мощна защита и няколко черни джипа и пръска пари с шепи в обичаните му заведения „ Гъбката “ и „ Воденицата “. Според оперативна информация, той от ден на ден навлиза с бизнеса с дрога, а на горните равнища там рядко се доближава пенсионна възраст.

Смята се, че Буята още веднъж си възстановява контрола в Благоевград, само че към този момент като наркотеритория след убийството на Васил Горчев-Кьоравия. Министерство на вътрешните работи следи Киро изкъсо, само че в никакъв случай не съумява да събере задоволително доказателства, с цел да бъде изправен пред Темида. Криминалисти настояват, че концепцията на Буята била да превземе цяла Югозападна България. Не по този начин мислят обаче локалните босове, които са много мощни и резултатът не закъснява – Киро пропада вдън земя. Две са версиите, по които полицията работи след изгубването му. Според едната той се е скрил някъде, с цел да не бъде премахнат. Такова съмнение имаше и след изгубването на Мето Илиенски, някои от някогашните му приятели към момента считат, че той е жив и се крие по света.

По-вероятната причина за изгубването на Буята обаче е, че е погубен и тялото му е заровено на място, където единствено случайност може да помогне да бъде намерено. Една от вериите гласи, че повода е подозрението, че е взел участие в разстрела на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 година Според тази догадка, охранителна камера в региона на мястото на престъплението е снимала физическия палач, който се оказал човек на Буята, само че това по този начин и не се потвърди.

Издирването е прекъснато, а 5 години след изгубването на Буята жена му Мария подава молба до Софийския областен съд да го разгласи за мъртъв. Магистратите дефинират датата 6 май 2006 година за неговата кончина, тъй като тогава е забелязан за последно.

Войната на групировките пречи на наркобизнеса
Пробвал да сплоти СИК и ВИС
Киро Буята роден е в софийското село Горна Малина, само че защото родителите му били миньори, е отраснал в миньорското селце Брежани, община Симитли. Бил е буйно момче, с експлозивен темперамент и се забърквал в побои и кавги, откъдето идва и прякорът му.

Според спецслужбите Буята е направлявал част от производството, разпространяването и трафика на амфетамини към прилежащи страни, само че в никакъв случай не е арестуван за това. Искал да се заеме с упорит план за цех за торове и химикали край Петрич, където на мира да си прави розови хапчета. Дори купил земя за начинанието, намерил свои хора, някогашни ченгета, които да стартират градежа. Месец преди да изчезне, Буята събрал на една маса в заведението „ Пайнер “ босове от ВИС и СИК. Предложил им обединяване, тъй като войната пречела на наркобизнеса. Начертал им предстоящ проект за коалиция с равнопоставеност на най-горните равнища, само че срещнал сериозното отрицание, пренебрежение  и даже неспокойствие от главатарите. После Киро Буята липсващ, а войната сред двете групировки траяла още няколко години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР