Повече от 17 души са задържани при спецакция срещу нелегалния

...
Повече от 17 души са задържани при спецакция срещу нелегалния
Коментари Харесай

17 души, предимно от Ирак и Афганистан, бяха задържани за трафик на хора

Повече от 17 души са арестувани при спецакция против незаконния трафик на мигранти в София, Ямбол и Бургас. По-голямата част от членовете на арестуваната група са от Ирак и Афганистан, те са с краткотраен или непрекъснат статут у нас. Днешните дейности са продължение на огромната интервенция „ Халифакс " на европейските служби през 2017 година От прокуратурата обявиха, че това е най-голямата група на българска територия, арестувана до момента. По случая се проверяват и държавни чиновници.

Международният канал прекарвал хора главно от Афганистан към Западна Европа. Пътят към по-добър живот минавал през Иран и Турция. Българската група поемала по този начин наречените „ клиенти “ след сполучливото прекосяване на границата с южната ни съседка.

Разследващите влизат в следите на групата още през 2017 година От прокуратурата разполагат с данни, че каналът е бил подпомаган и от чиновници от гранична полиция.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Тази активност е високодоходоносна. Плащат се доста пари в Афганистан, с цел да можеш да стигнеш до Западна Европа. Няма по какъв начин да се прави тази активност, която разказвам, без подпомагане и логистика на държавни чиновници, да го кажа по този метод. Доколко и дали по този случай ще потвърдим такива хора е въпрос на време.  Арестувани са над 17 души в София за трафик на мигранти Арестувани са над 17 души в София за трафик на мигранти
Повече от 17 души са арестувани при спецакция против незаконния трафик на мигранти в София, Ямбол и Бургас, заяви заместник-главният прокурор Иван Геше...

На българска територия незаконните мигранти били настанявани за 2 или 3 дни в квартири в региона на Свиленград, както и в столичните квартали „ Факултета “ и „ Орландовци “. След това пътят им продължавал към Сърбия, където трафикантите осигурявали прекосяването през зелена граница.

Заплащането ставало посредством медиатори по добре позната арабска система „ хавала “. На човек групата е получавала най-малко по няколко хиляди евро.
 При огромна интервенция беше разрушена незаконна група за финансиране на тероризъм При огромна интервенция беше разрушена незаконна група за финансиране на тероризъм
При огромна спецоперация в седем града на страната беше схваща проведена незаконна група, която се е занимавала с незаконни преводи на пари. Арест...

От прокуратурата дефинираха организацията като най-мащабната разкривана досега.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Обхваща всевъзможни хора от хазяи, да хора, които обезпечават превоз през хора, които посрещат, през хора които изпращат, през хора, които координират. Едно огромно приключено комерсиално сдружение за трафик на мигранти, което е противозаконна активност.
На този стадий няма данни притежателите на парцели да са били наясно, че в тях се настаняват незаконни имигранти. От прокуратурата обявиха, че е арестувани лицето, което директно е финансирало групата. Оттам не прецизираха какви са били приходите от активността на каналджиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР