Повече от 150 млн. уязвими хора по света са били

...
Повече от 150 млн. уязвими хора по света са били
Коментари Харесай

Увеличава се смъртната заплаха за възрастните и живеещите в града заради жегите

Повече от 150 млн. уязвими хора по света са били изложени на евентуално животозастрашаващи горещи талази през предходната година. Това оповестиха учени, предупреждавайки, че климатичните промени са представлявали невиждан световен риск за здравето , оповестява " Франс прес ".

В инвентаризация в международен мащаб на трендовете в публичното здраве, десетки интернационалните организации подчертаха, че хората над 65-годишна възраст, тези, които живеят в огромни градове и страдащите от сърдечни и белодробни болести , са изложени на нараснал риск от гибел или неработоспособност от рискова жега .

Предупреждението пристигна, откакто Световната метеорологична организация разгласи, че последните четири години, в това число актуалната 2018 година, са четирите най-топли в историята.

 2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята
2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

Ние сме последното потомство, което може да спре стоплянето

В световен мащаб общо 153 милиарда работни часа са били изгубени поради излагането на горещина през 2017 година, в това число 7 % от цялото работно време в Индия, прецизират създателите, добавяйки, че разноските за запазването невредими на хората от горещите талази евентуално ще се усилват, до момента в който нашата планета се затопля.

Перспективата е изключително тежка за Европа и Източното Средиземноморие , където възходящите температури и застаряващото население основават " съвършена стихия " от рискови фактори, предизвестява водещият създател на изследването.

" Много дълго време ние си мислехме за климатичните промени като нещо, което визира околната среда по някое време през 2100 година ", акцентира Ник Уотс, който е изпълнителен шеф на The Lancet Countdown on Health and Climate Change.

" Когато разглеждате климатичните промени като проблем на публичното здраве, нещата се прекатурват с главата надолу. Не визира единствено белите мечки или горите, това е нещо, което визира общности, деца, фамилии във Англия, Европа и по целия свят ", акцентира Уотс.

 Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките човеци в природата
Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките човеци в природата

Пореден непредвиден удар за житието и битието от активността на хората

Изследователският екип е формиран от специалисти от 27 институции по света, които обрисуваха разнообразни трендове по отношение на климата и здравето.

Ник Уотс и неговият екип са открили, че макар че световните температури са се повишили с 0,3 градуса от средата на 1980-те години, за тези, които са най-застрашени от излагане на горещина, претърпяното увеличение на междинната температура е било повече от два пъти - 0,8 градуса.

Това се дължи на комбинация от фактори, в това число миграцията към градовете - уязвими на горещите талази посредством " резултата на градския топлинен остров ", както по-екстремно локализирана горещина, защото климатичните промени провокират безпорядък в нашите метеорологични системи.

 Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 година
Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 година

Данните са оповестени на фона на извънредно високите температури

" Ако просто разглеждате жегата, можете да видите какво вършат горещите талази ", показва Уотс, допълвайки: " Ако видите това, което публикуваме, в края на краищата ще видите, че популациите застаряват, мигрират и нарастват в регионите, които са най-силно наранени от климатичните промени. "

Около 80 % от цялото работно време, изгубено поради рискови жеги, е било в селското стопанство, като Индия е най-тежко наранена във връзка с общо изгубените часове.

Учените през юли предизвестиха, че климатичните промени вършат горещите талази почти два пъти по-възможно да се случват към 2040 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР