Повече от 15 години Лигна груп обзавежда с български мебели

...
Повече от 15 години Лигна груп обзавежда с български мебели
Коментари Харесай

Геновева Христова, "Лигна груп": Продължаваме да доставяме мебели на пазарите в Германия и Франция

Повече от 15 години " Лигна груп " подрежда с български мебели стотици хотели, автосалони и корпоративни офиси в Германия, Франция, Англия. Обзавеждането на един обект е сложно, като изисква доставки от няколко продуктови групи: маси, столове, дивани, кресла, дрешници, кревати, матраци, огледала, лампи и други Компанията не има свое лично произвеждане, а работи на правилото на клъстерното коопериране посредством непосредствено конкуриране. За задачата " Лигна " договаря покупко-продажбите на интернационалните пазари и ги извършва посредством обединяване на продуктово профилирани български производители, с които договаря, управлява и дава отговор за периоди, цени, качество и финансиране на покупко-продажбите. Фирмата работи с над 40 мебелни компании, като обезпечава претовареност на 2500-3000 души от цялата страна. Някои от сътрудниците ангажират близо 70% от потенциала си, с цел да извършват поръчките към " Лигна ".
" Капитал " попита Геновева Христова - съучастник в " Лигна груп ", за обстановката на пазара в този момент - след въвеждане на изключителното състояние.

Какви планове и къде изпълнявате в този момент?
- Дори и в днешните условия продължаваме нашата активност главно на пазарите в Германия и Франция. Нещо повече, от Германия и Австрия пренасочват повече поръчки към нас, главно на хотели. Предполагам, че това е поради обстоятелството, че ние сме една от дребното групи, които не престават да създават, доставят и инсталират мебели в условия на COVID-19. Успяхме да задържим монтажната ни група в Германия, на която е обезпечено поле за работа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се промени бизнесът ви вследствие на изключителното състояние в условия на пандемия?
- В " Лигна " ние с моя бизнес сътрудник Анелия Касабова постоянно сме залагали на трите съществени фактора - експедитивност, еластичност и вътрешен глас. Така направихме и в този момент. Реагирахме самодейно и съответно, с цел да си усъвършенстваме разноските, да преподредим целите и да се приспособяваме в новата действителност. Въведохме прибързано система за хоум офис и онлайн проджект мениджмънт да вземем за пример. Целта е да спечелим повече бизнес и доверие от сътрудниците ни в изключителната обстановка, като им вдъхнем успокоение и сигурност. Според нас най-важното е доверието и сигурността - това и направихме, успокоихме първо нашите чиновници - в " Лигна " няма нито едно редуциране и хората не престават да работят от домовете си, дори още по-ефективно и стимулирано от преди. Успокоихме сътрудниците си - българските производители, че ще има работа за тях. Успокоихме и нашите клиенти - че не сме спрели производствата и ще се погрижим за тях и техните планове.

С какъв брой подизпълнители работите в този момент, каква е обстановката в мебелните компании в групата?
- Всички съществени производители в групата не престават работа, като се опитваме да я разпределим по този начин, че за всички да имат претовареност, несъмнено, при понижен потенциал и усъвършенстван личен състав. Но най-важното е да не стопираме, тъй като доста мъчно се рестартира едно произвеждане. Разработваме нови артикули - последният да вземем за пример е дизайн на стъклени паравани за пред каса в търговски обекти или пред гише за обслужване на клиенти. Някои от сътрудниците в групата към този момент започнаха производството им и дори скоро ни следва експорт за Румъния.

Какв е обстановката в мебелния отрасъл като цяло в условия на рецесия?
- Онлайн търговията с мебели и изключително ремонтите по домовете вървят интензивно, тъй като, както се вижда, това лято няма да е доста отпускарско. Затова в бранша като цяло има работа, даже и в понижен потенциал и с понижени обороти. Важното е производствата да не стопират, тъй като за някои от по-малките обитаеми места те обезпечават главната претовареност и занаят на десетки хиляди хора.

Как се справяте с логистиката?
- Въпреки забавянията и трафика по границите продължаваме да изнасяме мебели главно към Германия и Франция. Най-големият ни проблем са доставките на материали, изключително от страните от най-засегнатите райони като Италия и Испания, само че заместваме или търсим други възможности. Много е значимо да продължи да се обезпечават зелени коридори за каргото от България и благодарим на държавното управление за дейностите в тази посока.

Имате ли проблеми с разплащанията?
- Най-важното в условия на рецесия като днешната е ликвидността. Радвам се за това, че постоянно с помощта на моят бизнес сътрудник Анелия сме имали желязна финансова дисциплинираност, което извънредно доста ни оказва помощ сега.

Планирате ли промени в бизнес модела?
- Ние с Анелия сме непоправими оптимисти и постоянно търсим позитивното във всяка обстановка. Във всяка рецесия има печеливши и губещи, аз имам вяра, че ние можем да сме от първите. За задачата маркетинговият ни отдел сега работи на доста високи обороти и към този момент предлагаме от ден на ден услуги като интериорен дизайн, планиране, рендеринг (3D визуализации). И ни се получава.

Какво най-вече ви затруднява и какво ви оказва помощ в тази обстановка?
- Ние постоянно сме работили с нашите клиенти от разстояние, тъй като те не са в България, тъй че връзката с тях продължава обикновено, колкото може да е обикновено при тази обстановка. Въпросът е какъв брой от тях ще замразят плановете си, имайки поради големите загуби в хотелиерския отрасъл. Това е главното, което ни тормози - капиталовите проекти на огромните хотелски групи в средносрочен проект. Но въпреки това, някои от тях, като Англия, започнаха да премисли доставките си от Азия и да ги преориентират към Източна Европа. Така към нас се върна хотел от веригата " Хилтън " в Лондон, който бяхме изгубили, тъй че монетата постоянно има две страни.

Вие сте интернационален съветник по развиване на клъстери по планове в Европейския съюз, Румъния, Сърбия, Хърватия, Турция, Грузия, Украйна. Какво се случва с клъстерите в тази обстановка, пожалени ли са от стрес или в противен случай?
- Реалните, работещи клъстерите постоянно са били образец за креативност и иновативност. Това се случва и сега. Казах за обстановката в мебелния клъстер, мога да дам образец с сътрудниците от " Биотех Клъстера ", които сега работят непрекъснато по създаването на ваксина за COVID-19 в партньорство с други клъстери от Европейски Съюз. Автомобилният клъстер също работи интензивно, като се преориентира към производството на вентилатори.

К акво от ваши я фирмен опит може да е потребно за останалите компании?
- Моят съвет е да работят без боязън и суматоха. Да усъвършенстват разноските си и да вкарат желязна финансова дисциплинираност. Трябва да защитят чиновниците си и да обезпечат доверие в сътрудниците си. Съветвам ги също да преразгледат бизнес тактиката си и да вкарат нови артикули или услуги. А също и да се приготвят занапред за времето, когато няма да сме в COVID-19, тъй като то ще пристигна рано или късно.

И ма ли плюсове от рецесията, какви са перпективите?
- Във всяка рецесия има и плюсове, само че, несъмнено, след нея животът няма да е безусловно същият. Прегряването на пазара на труда ще се възстановява, бясната скорост и темпове на живот преди рецесията ще намалеят, ще се отсеят еднодневните и нелоялни бизнеси и работодатели. Според мен ние, хората, доста повече ще стартираме да мислим преди да действаме, изключително във връзка с консуматорското си държание. Надявам се повече хора да се замислят, да създадат равносметка за метода си на живот и да заживеят още по-качествено след рецесията. Специално за " Лигна " считаме, че доверието, което сме построили и затвърдили, изключително в този момент в изискванията на рецесия, ще ни донесе още повече бизнес и нови покупко-продажби.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР