Повече от 130 тюлена от застрашен вид в Казахстан са

...
Повече от 130 тюлена от застрашен вид в Казахстан са
Коментари Харесай

130 тюлена от застрашен вид бяха открити мъртви

Повече от 130 тюлена от заплашен тип в Казахстан са открити мъртви, изхвърлени на плажове по каспийското крайбрежие, заяви Агенция Франс Прес.

Говорител на Министерство на екологията на Казахстан сподели, че са открити телата на мъртви каспийски тюлени. В прессъобщение на ведомството се показва, че " 131 тюлена са открити на брега на Каспийско море в Тупкарагански регион ", в западната част на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Централноазиатският институт за проучване на околната среда ще проучва проби, взети от водата и пясъка на мястото, ще бъдат осъществени и аутопсии на животните, с цел да се открият аргументите за гибелта им. През ноември 2020 година каспийският тюлен, който е единственият тип тюлен в затвореното море, бе включен от държавното управление на Казахстан в листата на редките и застрашени от изгубване скотски типове. Тюлените са застрашени от замърсяването на околната среда и от бракониерство.

Излаз на Каспийско море имат пет страни - Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан. В началото на 20 век морето е населявано от над един милиона екземпляра от типа каспийски тюлен (Pusa caspica). Днес се счита, че броят на тюлените в морето е едвам 68 000 възрастни екземпляра, сочат данни на Международния съюз по запазване на природата. Видът е разгласен от съюза за заплашен от изгубване. През декември 2020 година и през май 2021 година близо 440 каспийски тюлена бяха открити мъртви по крайбрежията на Дагестан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР