Повече от 130 държави, включително и България, честват 7 октомври

...
Повече от 130 държави, включително и България, честват 7 октомври
Коментари Харесай

Корейците най-работливи - почиват 3 дни годишно

Повече от 130 страни, в това число и България, празнуват 7 октомври като Световен ден за заслужен труд. Отбелязва се по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и сплотява синдикалисти от целия свят в напъните им за определяне и съблюдаване на работните права и взаимност.

Достойните условия на труд съгласно Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет съществени правилото. Сред тях са закриване на краткотрайните работни места, въвеждане на по-добра организация на труда, основаване на удобна работна среда, обезпечаване на по-добър баланс сред работата и персоналния живот, опция за образование и развиване.

Основен принцип е и мощната законодателна отбрана на работещите - създаване на обща система от обществени грижи за европейците, които сменят работата си най-често. Стимулиране на обществения разговор и груповото договаряне при дейното присъединяване на обществените сътрудници в промените на пазара на труда.

Южнокорейците са най-работливите хора в света, откри проучване на американското списание Forbes. Жителите на азиатската страна държат шампионата по параметъра работни часове, който е послужил за измерител в изследването.

2357 часа годишно изразходват в труд южнокорейците. Шестдневната работна седмица е по-скоро предписание, в сравнение с изключение в страната. Отпуските пък в доста случаи са едвам по 3 дни в годината.

Като образец за изключителна продуктивност Forbes показва 39-годишния кореец Ли. Като държавен чиновник Ли става в 5,30 сутринта, взима душ, закусва, целува още спящата си брачна половинка и потегля на двучасов път до Сеул. В 8,30 служителят сяда зад работния стол, с цел да напусне офиса чак в 9 часа вечерта.

Следват обратeн път до дома, душ и къс сън. И по този начин всеки ден. Ли има три деца, които вижда за не повече от 15 минути в работната седмица.

Правителството на Южна Корея обаче се пробва посредством законови промени да ограничи работохолизма. През 2004 година в страната беше въведена петдневна работна седмица за учебните заведения и фирмите с над 1000 души личен състав. Предвидените ограничения обаче остават единствено на хартия, безсилни пред властническата корпоративна просвета, властваща в страната.

ИЗНЕНАДА: ГЪРЦИТЕ ВТОРИ Пожарна охрана РАБОТОХОЛИЗЪМ

Американците, които постоянно са давани като образец за работохолици, са едвам на 9-о място в класацията на Forbes. Средно един чиновник в Съединени американски щати почива 10 дни в годината.

Изненадващо, на второ място са гърците с 2050 часа труд годишно на един човек, следвани от Чехия, Унгария и Полша. Последни в листата са Норвегия, Германия и Холандия с 1390 работни часа в годината, падащи се на един човек.
тагове корейци Световен ден на труда работохолизъм  Корейците най-работливи - почиват 3 дни годишно
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР