Повече от 13 г. след потъването на кораба „Хера“ двама

...
Повече от 13 г. след потъването на кораба „Хера“ двама
Коментари Харесай

Двама обвинени за потъването на кораба „Хера“

Повече от 13 година след потъването на кораба „Хера“ двама души се снабдиха с обвинявания за нещастието. Софийската градска прокуратура е обвинила Милен Балчев и Стефчо Минчев, че са позволили кораба да се повреди, което е довело до гибелта на 17 български и двама украински моряци.

Натовареният с въглища „Хера“ потъна за минути при стихия в ледените води на Босфора точно на съдбовния петък 13 февруари 2004 година При издирването бяха открити телата единствено на двамата украински моряци и на трима наши членове на екипажа, което породи редица версии за крушението и дълги години държеше нащрек роднините на изчезналите. Обезверени, че ще има правораздаване, част от тях даже смятаха да съдят страната в Страсбург.

По случая бе формирано следствие, което бе спряно през февруари 2010 година, защото не бяха събрани безапелационни доказателства за самоличността на причинителя. Делото бе обновено на 9 май 2013 година

Милен Балчев е бил общоприет шеф на основаната във Варна „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД, която е менажирала плаващия под флага на Камбоджа транспортен съд. Балчев е бил и прокурист на притежателя – офшорната „MAESTRA SHIPPING S.A.“ Заедно с него ще дава отговор техническият шеф на компанията Стефчо Минчев, чийто наследник също почина при гибелта на „Хера“.

Според обвиняването двамата в съучастничество отказали да извършат плануван ремонт на плавателния съд. През есента на 2002 година той въпреки всичко е бил ремонтиран, само че по корпуса му били сложени по-тънки ламарини от нужното. Година по-късно мениджърите одобрили и преустрояване на „Хера“ посредством свалянето на 16 товарни стрели, без да уведомят за това корабните регистри на Камбоджа и България.

В нарушаване на разпоредбите капитанът не бил осведомен за осъществените градивни промени.

Резултатите от множеството осъществени експертизи посочили, че те и калпавият ремонт са влошили положението на кораба и са разрешили бурята да аргументи съдбовна дисторция на корпуса му. Последвало е разхлабване на люка на един от цялостните с въглища хамбари. Нахлулата вода се е смесила с товара и това е пратило „Хера“ в дълбините.

На двамата обвинени е наложена мярка за неотклонение „подписка“ и възбрана да напущат страната, прецизираха от прокуратурата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР