Повече от 1250 хектара горски масиви са унищожени от корояд

...
Повече от 1250 хектара горски масиви са унищожени от корояд
Коментари Харесай

Повече от 1250 ха горски масиви са унищожени от корояд във Великотърновско и Габровско

Повече от 1250 хектара горски масиви са унищожени от корояд на територията на Великотърновска и Габровска области от началото на годината. Набезите, по думите на шефа на Регионалната дирекция по горите инж. Николай Николов, се записват на територията на цялата страна. Той посочи пред Радио „ Фокус “ – Велико Търново, че това е един от главните проблеми за горските стопанства у нас.
„ Сериозни нападения има и в Рила, Пирин, Родопите. Короядът атакува боровите масиви – бял и черен бор. Пораженията са съществени. На територията на Дирекцията непрекъснато се прави наблюдаване и проучване на площите, засадени с бял и черен бор. От началото на годината имаме инвентаризирани близо 1250 хектара, за които са планувани съответните санитарни сечи.
Проблемът е огромен, няма по какъв начин да бъде преодолян с „ един размах “ и за малко време и считам, че той ще е настоящ и през идната година “, разяснява шефът. Той изясни, че с изключение на сечта, няма различен метод за ограничение на набезите. Освен това означи, че от началото на годината в района няма установени солидни горски пожари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР