Повече от 12 години крадец на касетофон и телевизор си

...
Повече от 12 години крадец на касетофон и телевизор си
Коментари Харесай

Над 12 години крадец на касетофон си чака присъдата

Повече от 12 години апаш на касетофон и тв приемник си чака присъдата.

Обвинителният акт по случая е импортиран в Софийския градски съд още през 2004 г ., а общата дълготрайност на производството е 14 години, 3 месеца и 20 дни. В нея влизат времето на осъществяване на досъдебното произвеждане и разглеждането на делото на първо и втора инстанция.

Обвинителният акт и делото са завършили за 9 месеца с произнесена неоправдателна присъда. През 2005 година делото отива на втора инстанция в Софийския градски съд. Още на първото съвещание през ноември същата година съставът се произнася с оправдателна присъда.

Единадесет години по-късно , през 2016 година, при инспекция в кабинета на съдията-докладчик делото е открито, само че единствено с решение с дата от 2007 година, подписано от него.

По предписание на зам.-председателя на Софийския градски съд е изпратено за автограф на другия арбитър, който към този момент правораздава в различен съд. Той обаче отхвърля да го подпише , тъй като на втора инстанция е била произнесена оправдателна присъда.

Със заповед на ръководителя на Софийския градски съд през февруари 2017 година е формиран Акт за възобновяване на присъдата с констатация, че тя е изгубена.

В правосъдното произвеждане по възобновяване на присъдата обаче страните не са дали правосъдния акт, който е бил разгласен в правосъдното съвещание през ноември 2005 година, когато е завършено разглеждането на делото на втора инстанция. Бившият ръководител на състава също не е подписал оправдателната присъда. Поради това съдът е решил, че присъдата не може да бъде възобновена.

По тази причина се е наложило още веднъж да се дефинира състав на съда, който да се произнесе по жалбата на втора инстанция. През декември 2017 година новият състав е понижил периода на наложеното на първа инстанция наказване.

Делото нарушава правото на разглеждане и решение на делата в рационален период съгласно Инспектората към Висшия правосъден съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР