Повече от 1000 македонци излязоха на протест пред сградата на

...
Повече от 1000 македонци излязоха на протест пред сградата на
Коментари Харесай

Нови протести в Скопие срещу промяната на името

Повече от 1000 македонци излязоха на митинг пред постройката на Народното събрание в Скопие, с цел да изразят неодобрение от споразумението с Гърция за промяна на името на Македония, съобщи Ройтерс.

До митингите от през вчерашния ден се стигна, откакто предходната седмица външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс и Никола Димитров подписаха контракт, който планува смяна на името на югозападната ни съседка на „ Република Северна Македония “.

Споразумението, което ще отвори пътя на Македония за участие в Европейски Съюз и НАТО, провокира вълна от митинги и в двете страни.

Вчерашната демонстрация, която бе проведена от студентското придвижване „ Младите за Македония “, мина под мотото „ Никога Северна, постоянно Македония “.

Демонстрантите развяваха македонски флагове и плакати с надпис „ Не желаеме да се откажем от името “ и скандираха „ Предатели! “, визирайки държавното управление на премиера Зоран Заев.

Протестите протекоха без съществени конфликти и произшествия.

В сряда съглашението за името бе утвърдено от Народното събрание в Скопие, само че то следва да бъде утвърдено от македонският президент Георге Иванов, който няколкократно съобщи, че няма да го подпише.  Ако президентът наложи несъгласие, договорът ще бъде върнат за второ гласоподаване от Народното събрание. Окончателното решение ще вземат жителите на Македония на референдум през есента.

Спорът за името датира от 1991г., когато Република Македония разгласи самостоятелност от някогашната Югославия.  Гърция обаче възпрепятстването на присъединението на Македония към НАТО и Европейски Съюз, защото съгласно Атина името на страната крие териториални искания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР