Повече от 100 световни лидери се очаква да обещаят днес

...
Повече от 100 световни лидери се очаква да обещаят днес
Коментари Харесай

Световните лидери обещават да сложат край на обезлесяването до 2030 г.

Повече от 100 международни водачи се чака да обещаят през днешния ден да спрат и преобърнат наклонността на обезлесяване и утежняване на качествата на Земята до края на десетилетието – първата огромна договорка на срещата на върха на за климата в Глазгоу, заяви BBC.

Страните, които споделят, че ще подпишат обещанието – в това число Канада, Бразилия, Русия, Китай, Индонезия и Демократична република Конго, Съединени американски щати и Обединеното кралство – покриват към 85% от горите в света. 

Планира се отделянето на 19 милиарда $ под формата на обществени и частни фондове за вложения в отбраната на горите. Заложеното в взаимната декларация ще обхване над 33 милиона квадратни километра гори.

 

Leaders of more than 100 countries, including Brazil, China and the U.S., vowed at #COP26 to end deforestation by 2030. The move seeks to preserve critical forests that can absorb carbon dioxide and slow the rise in global warming. https://t.co/1bcEIOxLvG
— The New York Times (@nytimes) November 2, 2021
 

Съгласно съглашението, което би трябвало да бъде оповестено по-късно през днешния ден, 12 страни се ангажират да дават 12 милиарда $ в интервала сред 2021 и 2025 година, с цел да подкрепят разрастващите се страни, в това число за възобновяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона $ ще отидат за поддръжка на коренното население за опазване на горите и усилване на правата им в горските региони.   

Експертите приветстваха този ход, само че предизвестиха, че предходна договорка от 2014 година „ въобще не е съумяла да забави обезлесяването “ и уговорките би трябвало да бъдат изпълнени.   

26-ата конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP26) в Глазгоу се преглежда като решаваща за бъдещето на планетата – хиляди политици, специалисти, деятели и публицисти се събраха в най-големия шотландски град, като преговарящите  национални делегации ще работят в Глазгоу до 12 ноември – на този ден се чака публикуването на окончателните документи на конференцията.

Мнозина обаче възприемат отсъствието от форума на Русия и Китай, водещи по излъчвания на парникови газове страни, като удар по възможностите да се реализира някакъв пробив на форума.

Как стартира срещата...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР