Повече от 100 служители на ООН са били убити от

...
Повече от 100 служители на ООН са били убити от
Коментари Харесай

Повече от 100 служители на ООН са загинали от началото на израелските удари по Газа

Повече от 100 чиновници на Организация на обединените нации са били убити от началото на войната сред Израел и " Хамас " в Газа, заяви организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) в петък, трансформирайки това в най-смъртоносния спор за Организация на обединените нации за толкоз къс интервал от време.

Някои бяха убити на опашка за хляб; други починаха дружно със фамилиите си в домовете си, заяви UNRWA пред Reuters, до момента в който опустошителната въздушна и наземна война на Израел против " Хамас " в гъсто обитаемата Газа продължава след трансграничното нахлуване против израелските общности от ислямистката формация на 7 октомври.

" Опустошен съм. За над 100 сътрудници от UNRWA бе доказано, че са убити за един месец. Родители, учители, медицински сестри, лекари, спомагателен личен състав. UNRWA скърби, палестинците скърбят, израелците скърбят ", сподели Филип Лазарини в обществената медийна платформа X. По-късно организацията сподели, че скърбят за 101 сътрудници.

" С тях се случва това, което се случва с доста хора в Газа. Те просто работят за Организация на обединените нации ", сподели Джулиет Тума, шеф по връзките в UNRWA. " Те и всеки различен граждански в линията Газа... в никакъв случай не е трябвало да бъдат убивани. "

Служителите на Организация на обединените нации по света ще запазят минута безмълвие и знамената на Организация на обединените нации ще бъдат свалени на половина в понеделник, заяви международната организация.

Израел упреква " Хамас " за гибелта на цивилни в Газа, заявявайки, че групировката употребява популацията като живи щитове и крие оръжия и съоръжение към лечебни заведения, които са били ударени от бомбардировки.

Освен Газа, идващият най-смъртоносен спор за филантропичните служащи на Организация на обединените нации беше Нигерия през 2011 година, когато атентатор самоубиец нападна офиса им в Абуджа по време на ислямистки протест, убивайки 46 души.

Продължаващият спор в Южен Судан лиши живота на 33 чиновници на Организация на обединените нации, а други 33 бяха убити в Афганистан през 2009 година, до момента в който американските войски се сражаваха с талибаните, съгласно базата данни за сигурност на филантропичните служащи, финансирана от Съединени американски щати платформа, която събира отчети за огромни произшествия, засягащи филантропичните служащи.

В допълнение, седем други, неработещи за Организация на обединените нации палестински филантропични служащи са били убити в Газа, демонстрира базата данни.

Хуманитарните служащи се употребяват със протекция според интернационалното филантропично право, само че специалисти цитират малко прецеденти за такива случаи, които отиват на съд, като опасенията по отношение на обезпечаването на предстоящ достъп на групите за помощ и компликациите при доказване на желание са посочени като спънки.

Създадена през 1949 година след първата арабско-израелска война, UNRWA дава публични услуги, в това число обучение, опазване на здравето и помощ. Много от 5000-те чиновници на UNRWA, работещи в Газа, са локални палестинци.

Съгласно разпоредбите за личния състав на Организация на обединените нации чиновниците получават обезщетение при положение на гибел, в това число някои разноски за заравяне и годишна помощ за фамилиите. Но UNRWA, която имаше финансови проблеми даже преди актуалната рецесия, споделя, че даже не е сигурна, че може да заплати заплатите на личния състав до края на годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР