Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване

...
Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване
Коментари Харесай

Съюзът на писателите връчи награди

Повече от 100 писатели участваха на формалната гала по връчване на Годишните награди на Съюза на българските писатели, състояла се на 18 май 2018 година в Българския културен център – София. Тези оценки се връчват от 90 години без спиране, като последователно към тях са добавяни спомагателни награди. Журито тази година беше в състав: Трендафил Василев – ръководител, Димитър Милов – за лирика, Станко Нацев – за прозаичност, Панко Анчев – за литературна рецензия и есеистика, Ивайло Христов за журналистика, документалистика и мемоаристика.

За състезанието са получени над 200 книги във всички жанрове, които по статута на тези награди би трябвало да са издадени през 2017 година Ръководството на Съюз на българските писатели се е обърнало с публични писма до десетки издателства да изпратя техни издания, както и неведнъж е съобщавало в медиите за изискванията на състезанието.

Ето и лауреатите:

Награда за прозаичност: Весела Люцканова за романа „ Животът е другаде “ (изд. „ Лексикон “);

Награда за лирика: Боян Ангелов за стихосбирките „ Помръкнала е реката “ (изд. „ Български публицист “) и „ В сянката на хоругвите “ (изд. „ Захарий Стоянов “);

Награда за детска литература: Тодор Каракашев за книгата „ Гора от приказки “ (изд. „ Български писател);

Награда за журналистика, мемоаристика и документалистика: Благовеста Касабова за книгата „ Баба Тонка “ (изд. „ Захарий Стоянов “);

Награда за комизъм и ирония: Анибал Радичев за книгата „ Да сме наясно! “ (изд. „ Българска книжница “);

Награда за литературна рецензия: проф. Чавдар Добрев за книгата „ Български разпятия “ (изд. „ Светулка 44 АТЕНЕЙ “).

Специалната премия за изцяло творчество получи поетът Петър Анадасаров.

Всяка година пред 24 май се връчват и няколко национални награди, които носят имената на известни писатели от близкото минало.

С премията „ Богомил Нонев ” беше почетен Сергей Комитски, премията „ Божидар Божилов ” получи Петър Динчев, а новоучреденият през предходната година приз „ Гео Крънзов ” отиде при проф. Людмила Григорова. Беше връчена и премията „ Георги Братанов ”, която заслужи Владислав Кацарски. Още 10 писатели получиха грамоти за принос към актуалната литература: Бойко Беленски, Иван Д. Христов, Цветан Илиев, Константин Еленков, Тотко Найденов, Йордан Атанасов, Росица Зиновиева, Галина Ганова, Елена Диварова, Светла Дамяновска.

В словото си Боян Ангелов – ръководител на Съюз на българските писатели, посочи: „ Мисля, че Съюз на българските писатели остава единствената професионална организация, която пази правата на гилдията. Но ние сме толерантни към сътрудниците и от други писателски организации. В положителни връзки сме със Съюза на самостоятелните писатели. Нашите креативен бази, изд. „ Блъгарски публицист ”, формалният уебсайт, в „ Словото през днешния ден ”, сп. „ Пламък ” са отворени за тях, ние никого не сме върнали, в случай че желае да разгласява при нас. Литературата е една, родината е за всички нас. Авторитетни държавни организации се обръщат с почитание към нас, което изключително ни радва. Преди два месеца се състоя среща на ръководителите на креативните съюзи с Комисията по просвета в Народното събрание и стана ясно, че има консенсус да бъде признат Закон за отбрана на българския език и просвета. Нека не забравяме, че нашата писменост е публична за Европейския съюз. На нас се пада ролята да съхраняваме българския език, писменото благосъстояние на народа ни, традициите на литературата ни. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР