Повече от 10 процента от представените проби вина в Международния

...
Повече от 10 процента от представените проби вина в Международния
Коментари Харесай

Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018

Повече от 10 % от показаните проби виновност в Международния конкурс „ Винария 2018 “ са от локални сортове. За втора поредна година те се състезават за наградата „ Препоръчано вино от локален вид “. „ Пробите, участващи на тазгодишния интернационален конкурс на виновност, ракии, винено бренди и спиртни питиета са извънредно положителни. Коренно разнообразни са стиловете, показани от винарските мазета като ясно се отличават почерците на технолозите “, разяснява основният секретар на Националната лозаро-винарска камара доктор инж. Рада Виденова. Според нея това дава жанр и известност на родните виновност.

„ Все повече се усилват избите, произвеждащи виновност от локални сортове. Хубавото е, че селектирането и групирането на родни сортове занапред ще се развива и ще дава резултати на нашите винопроизводители “, уточни ръководителят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

В комисията по оценяване на винените „ Оскари “ от локални сортове е британският дегустатор Пол Капуто, който за втора поредна година е член на журито. Според него е отлично, че има опция да види разнообразни стилове виновност, които са съвременни и впечатляващи. „ За мен като англичанин е по-интересно, въпреки и не толкоз елементарно, а и отговорно да дегустирам локални сортове виновност, които са несъмнено извънредно елегантни “, уточни Капуто. Той е на мнение, че виновността, които имат по-свеж жанр и не са узрели са по-добри и имат по-големи благоприятни условия за реализация на задграничните пазари, тъй като са с желания от актуалните консуматори усет. Английският дегустатор сподели, че за разлика от миналата година, когато комисията е оценявала по-високо узрелите виновност, тази година се открояват желанията на енолозите към по-свежите виновност. Пол Капуто показа, че вижда извънредно развиване във вкусовите оферти на технолозите, показали своите артикули и е впечатлен от съвършената организация на състезанието „ Винария “. „ Хубаво е, че се употребява съвременeн програмен продукт и всички членове на комисиите имаме опция непосредствено да виждаме оценките на сътрудниците си за дадена проба “, добави еножурналистът.


За първи път член на интернационалното жури на „ Винария 2018 “ е сръбският дегустатор Томислав Иванович. Според него показаните проби на виновност от локални сортове са чудесни. „ Мисля, че Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и техните купажи с интернационалните сортове са извънредно подобаващи както за присъединяване в международни състезания, по този начин и за задграничните пазари “, разяснява Томислав Иванович, който има опит в интернационалните винени състезания.

„ Червените виновност са най-хубави през последните две години “, безапелационен бе един от дългогодишните членове на интернационалната комисия Красимир Аврамов, който е изпълнителен шеф на „ Вила Ямбол “. Според него от 30 години насам толкоз положителни реколти на червени виновност не е имало в страната, макар неподходящите климатични условия, сухия сезон и ниските добиви през 2017 година.

„ С извънредно високо качество са показаните в състезанието „ Винария 2018 “ проби на бели виновност от сорта Совиньон блан “, акцентира ръководителят на интернационалното жури доктор Димитър Гайдарски.

„ Тази година екипът на интернационалния конкурс е извънредно добър, с помощта на партньорството ни със Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии в Пловдив “, съобщи доктор Рада Виденова. Тя предвижда, че виновността от състезанието ще се радват на извънреден триумф измежду феновете на Дионисиевата напитка.

На “Винария 2018” ще могат да се дегустират виновност с извънредно качество, съвременен жанр и темперамент, добави ръководителят на СЕБ Станимир Стоянов. Тази година в Града на виното ценителите ще опитат новите сбирки на повече от 50 български и задгранични мазета.

Победителите в Международния конкурс за виновност, винено бренди, ракии и спиртни питиета ще станат ясни по време на „ Нощта на Златния ритон “, която по традиция се организира в първия ден на ревюто „ Винария “ – на 21 февруари 2018 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР