Повече от 10 институции у нас отговарят за безопасността на

...
Повече от 10 институции у нас отговарят за безопасността на
Коментари Харесай

Повече от 10 институции у нас отговарят за безопасността на движението

Повече от 10 институции у нас дават отговор за сигурността на придвижването. Това са открили специалисти, търсещи отговор на въпроса за какво се разминават данните за броя на ранените на пътя.

Затова упорстват една организация да управлява работата.

Сред държавните институции водеща е Министерството на превоза, което предлага Закона за придвижване по пътищата, сега написа изцяло нов. Към министерството е Държавната автомобилна ревизия, която дава отговор за шофьорските изпити и за редовността на колите, които се движат по пътищата.

Заблуда е, че за сигурността по пътищата дава отговор единствено Министерство на вътрешните работи. Оказва се, че Министерство на вътрешните работи дава отговор единствено за държанието на водачите.

„ Имаме непълен и неефикасен надзор. Министерство на вътрешните работи незадоволително взаимодейства със Спешната помощ, всичко това обуславя, че е нужен орган, който да направи одит. На нас ни би трябвало самостоятелен орган, който да е на директно послушание на МС”, съобщи специалистът и някогашен шеф на КАТ Богдан Милчев.

Министерството на защитата записва военната техника, която се придвижв апо пътищата. Земеделското – за земеделската и превозващата храни.

Министерството на правораздаването има отношение към законодателството и Закона за административните санкции и нарушавания.

Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, дава отговор за събирането на санкциите, управлява бюджета и финансирането на цялата система за сигурност на придвижването.

Разпръснатата отговорност води до неверни заключения и разбори на аргументите за злополуките.

„ Последният ни свеж образец на автомагистрала „ Тракия” – едната институция сподели пушекът е казусът, другата, че е мъгллата, по-късно споделиха, че и двете са повлияли. Получва се групова безотговорност”, разяснява още Богдан Милчев.

„ Здравното министерство се грижи за цялата Спешна помощ – разликата в статистиката за ПТП от Министерство на здравеопазването и КАТ – разминаването е 50 на 100. Ние вършим разбори въз основата на данните от като в случай че те ни подадат неверни данни вършим неверни анализи”, сподели Настимир Ананиев.

--> Единна организация на послушание на Министерски съвет преди години предлага и Световната банка.

„ Мнението на специалистите не е самоцел. Световната банка и Организация на обединените нации ни оферират да бъде основан подобен орган още през 2011 година. Ние сме в веселба да изпълнеим тази препоръка”, добави Георги Кардашев.

Предложението на специалистите е единна организация да бъде основана с новия Закон за придвижването по пътищата.

Според статистиката опцията да загинеш в България при ПТП е два пъти по-голяма, в сравнение с в Европейски Съюз, а вредите за страната от произшествия се равняват годишно на милиард и 800 милиона лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР