Повече от 10 години Спарки Елтос работи на загуба ©

...
Повече от 10 години Спарки Елтос работи на загуба ©
Коментари Харесай

Външен консултант ще преструктурира "Спарки Елтос"

Повече от 10 години " Спарки Елтос " работи на загуба

© Юлия Лазарова Външен съветник ще договаря с кредиторите и ще търси финансиране за закъсалия ловешки производител на електроинструменти " Спарки Елтос ". Това излиза наяве от съобщение на компанията до Комисията за финансов контрол. Консултантът е " Сердика файненшъл сървисис " на английския жител Макс Зиф, който отговаряше за оздравяването и на телевизионния снабдител " Булсатком ".

Финансово положение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предвижда се консултантската компания да изготви тактика за финансово и оперативно преструктуриране на " Спарки Елтос ". Тя ще взе участие също в договарянето и сключването на съглашения с снабдители, банки и други кредитори и ще спомага за обезпечаване на ново финансиране. Това значи, че в сдружението може да влязат нови акционери, които да обезпечат и запас.

Към края на септември предходната година единствено настоящите отговорности на компанията бяха близо 80 млн. лева, като от тях съвсем 60 млн. лева са към банки. Най-големият заемодател е държавната Българска банка за развиване (ББР), която към 2017 година имаше да взема 37 млн. лева Заемът трябваше да бъде погасен още през септември 2018 година Заради просрочени задължения предишния март Уникредит Булбанк заведе дело за неплатежоспособност на " Спарки Елтос ", а в края на годината иск беше подаден и от инспекцията по труда по отношение на неизплатени заплати на служащи, само че скоро по-късно той беше отдръпнат.

В същото време повече от 10 години сдружението работи на загуба и е на практика декапитализирано. По данни за деветмесечието на 2019 година личният му капитал е негативен (-4.1 млн. лева.). Наскоро стана ясно, че ББР се е договорила с останалите кредитори за преструктуриране на отговорностите, с цел да не се стигне до наложително осъществяване.

Консултантът

Избраният съветник " Сердика файненшъл сървисис " е благосъстоятелност на Саймън Максуел Зиф, за който това не е първият случай в България. Заедно с руснака Николай Ивин през 2014 година те основават основаната във Англия Ziff-Ivin Associates, която се занимава с финансово консултиране, преструктуриране и решение на разногласия и има фокус особено върху Централна и Източна Европа и някогашните руски републики. През същата година е записано и българското сдружение.

Самият Зиф е дипломиран експерт-счетоводител в PricewatherhouseCoopers в Англия, а преди е заемал управнически функции и в разнообразни банки и финансови компании. Преди няколко години той беше зает от кредиторите на " Булсатком ", а по-късно пое и ръководството на оператора, като го преструктурира и притегли нови вложители. Друга любопитна връзка сред " Спарки Елтос " и " Булсатком " е, че и двете компании са финансирани от ББР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР