Повече от 10 години се отлага откриването на новия граничен

...
Повече от 10 години се отлага откриването на новия граничен
Коментари Харесай

10 години се бави откриването на нов ГКПП със Сърбия

Повече от 10 години се отсрочва откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) сред България и Сърбия – „ Банкя-Петачинци “. Въпреки че сред двете страни има подписано съглашение, родните институции нямат никаква визия по кое време и дали изобщо дълго обещаваният пункт ще стане реалност.

Такъв извод може да се направи от парламентарно запитване по въпроса от депутата на Българска социалистическа партия Любомир Бонев към външния ни минстър Екатерина Захариева.

Преговорите сред България и Сърбия за пункта са завършени още през 2007 година и на 27 юли с.г. е подписана и нужната за това конвенция. На българската страна й лишава 2 години, с цел да утвърди съглашението с решение на Министерския съвет, което е оповестено чак на 17 септември 2009 година По-нататъшен на практика прогрес няма и до момента, въпреки че тематиката спорадично се повдига в някои институции, в това число в Народното събрание.

От външно министерство считат, че работата им е завършена с договарянето и подписването на двустранното съглашение и смъкват от себе си всякаква друга отговорност по случая.

„ Обсъждането на всички въпроси, свързани с фактическото разкриване на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, е от компетентността на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния надзор “, който се оглавява от шефа на Министерство на вътрешните работи, акцентира Екатерина Захариева. И твърди, че ще поддържа построяването на „ Банкя-Петачинци “ при идващото съвещание на съвета. Кога органът ще бъде призован и дали въпросът изобщо ще бъде подложен на дневен ред, не се знае. Така въпросът остава провесен.

ПРИОРИТЕТ

Евентуалната причина за цялостната липса на развиване по плана „ Банкя-Петачинци “ е, че българската страна е избрала да работи за реализирането на другия заплануван Граничен контролно-пропусквателен пункт със Сърбия – „ Салаш-Ново корито “ . Поне по този начин твърди Екатерина Захариева, съгласно която решение в този дух е било взето на съвещание на упоменатия Междуведомствен съвет от 16 юли 2018 година Български и сръбски представители даже са му правили първа копка много преди този момент – през 2014 година И до момента обаче границата в региона се отваря единствено за обичайния интернационален граничен събор при прохода Кадъ боаз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР