Повече от 10 000 гробове, съдържащи древни погребални амфори, бебешки

...
Повече от 10 000 гробове, съдържащи древни погребални амфори, бебешки
Коментари Харесай

Древни масови гробове открити в Италия

Повече от 10 000 гробове, съдържащи антични погребални амфори, „ бебешки бутилки ” и телата на бойци, воювали с картагенците, са открити покрай антична гръцка колония в Химера, Италия, оповестява National Geographic.

" Това е може би най-големият гръцки некропол в Сицилия ", споделя Стефано Васало, водещият археолог на екипа, направил откритията. Древните гробници са били открити по време на строителството на железопътно уголемение.

" Всеки всеобщ гроб съдържа от 15 до 25 скелети. Те всички са на млади и здрави мъже, умряли от насилствена гибел. Някои от скелетите са със счупени черепи, а в някои ние открихме и върховете на стрелите, които са ги умъртвили. ", споделя Васало.

Васало смята, че откритите човешки остатъци са на бойците, починали в битката с картагенците в известната от 480 година прочие Хр. борба, разказана от гръцкия историк Херодот.

Основана през 648 година прочие Хр. от гръцки преселници, Химера е богата пристанищна колония за търговия. Градът е ситуиран на северния бряг на Сицилия, на няколко благи от финикийския пост на Солунто.

През 480 година прочие Хр. Картаген или сегашен Тунис, изпраща армия против Химера. " Гърците и картагенците са воювали в кървава борба на полята пред стените на града, тъкмо, където се намират откритите гробове. ", смята Васало и прибавя, че борбата е извоювана от популацията на Химера.

 Древни всеобщи гробове открити в Италия

През 409 година прочие Хр., Картаген стартира нова война против Химера, превземайки и сривайки до основи града. " Всички поданици са били заклани или депортирани и колонията в никакъв случай не се е възстановила изцяло " споделя Васало.

В някои от всеобщите гробове в Химера археолозите откриват също и скелетите на доста новородени бебета. " Детската смъртност е била доста висока по това време ", споделя Васало. " Ние намерихме дребни скелети, сложени вътре в погребални амфори, също както в майчина вътрешност, наред с дребни вази от теракота, наречени „ guttus ”, наподобяващи актуалните бебешки бутилки за хранене. "

Изследователите учат откритите скелети в напъните си да съберат повече информация за здравето на жителите на Химера, метода им на живот, както и питателните им привички.

" Хората от Химера са били доста високи, към 175 см ", споделя Васало, което е " Необичайно за това време. "

Маркони от Университета в Ню Йорк смята, че откритието е извънредно значимо. " Благодарение на огромния брой погребения, ние ще се сдобием със скъпоценна информация за погребалните ритуали в Химера, метода, по който те са се грижили за телата, съхранението на останките и увековечаването паметта на мъртвите. Такива ритуали отразяват обществената конструкция. ", споделя Маркони.

Васало оповестява, че откритията от Химера ще бъдат реставрирани и изложени в нов музей, който ще бъде построен наоколо до град Термини Имерезе. Правителството на Палермо работи върху изработването на проект за основаване на Национален археологически парк за отбрана региона на всеобщите гробове в Химера.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР