Повече от 1 милион души в Африка са засегнати от

...
Повече от 1 милион души в Африка са засегнати от
Коментари Харесай

Рекордни наводнения в Африка засягат повече от 1 милион души

Повече от 1 милион души в Африка са наранени от наводнения след рекордни превалявания . Части от района се приготвят за тропическа стихия, която може да утежни така и така тежката филантропична обстановка, оповестява АП.

Дъждовете в елементи на Сомалия, Южен Судан и Кения се чакат още четири до шест седмици. " Тук обезверено се нуждаем от помощ от всеки, който може да ни помогне. Нещата са неприятни и би трябвало да се помогне бързо, преди да е станало късно ", разяснява Мохамед Хасан, един от хилядите разселени в Сомалия.

Наводнението в Сомалия , което аргументи няколко смъртни случая е изселило над 180 000 души и е унищожило посевите. Според изчисленията тропическата стихия ще докара още метър вода в елементи от района .

" За доста хора това е най-лошото наводняване в живота ", изяснява Хаджир Маалим и добавя, че храната към този момент не доближава до доста хора , потопени са пътища и мостове.

В Кения представителят на държавното управление Сайръс Огуна съобщи, че 38 души са починали вследствие на към месец наводняване. Проливният дъжд не е необичайност за това време на годината, само че съгласно специалисти изменящите се метеорологични модели имат голямо въздействие , защото близо 100% от селското стопанство на страната се подхранва от дъжд.

В Южен Судан , президентът Салва Киир разгласи изключително състояние в 27 окръга поради наводнението. Организация на обединените нации съобщи, че цели общности в някои области са потопени, популяризират се заболявания и достъпът до здравни услуги е стеснен.

Хората в доста от регионите към този момент са изправени пред остро недохранване, защото Южен Судан излиза от петгодишна революция . " Изключително съм угрижен за филантропичните последствия от наводненията ", разяснява Ален Нудеуу, филантропичен координатор на Организация на обединените нации в страната.

Експерти дефинират наводненията като обезпокоителен знак за това по какъв начин изменението на климата визира към този момент уязвимите общности . " Наводненията се утежняват и се случват по-често ", изяснява Нхиал Тийтмамер, шеф на програмата за запазване на околната среда и естествените запаси в Института " Суд ", проучвателен център на Южен Судан.

Наводненията там са най-тежки за 6 години във връзка с дълбочината и степента на засегнатата зона, добавя той.
 Циклонът
Циклонът " Идай " трансформира земята във вътрешно море, очевидно от космоса

Не може да се дефинира какъв брой хора са починали, наранени региони остават недостъпни

Mетеорологичните специалисти на БиБиСи изясняват, че е мъчно да се дадат точни числа за целия континент . Метеорологичните данни от африканските страни постоянно не са толкоз елементарно налични, що се касае за други световни райони. Няма надеждни данни за превалявания да вземем за пример от Сомалия, където са регистрирани някои от най-лошите въздействия от наводнението.

Но има данни за Кения , които демонстрират, че има доста високи равнища на превалявания . На 16 октомври пристанищният град Момбаса регистрира 100 мм - това е към месечната междинна стойност единствено за един ден .

Октомври е втория сезон с дъждове за огромна част от централна Африка - в доста от източноафриканските страни този сезон нормално продължава до декември. Няколко разнообразни климатични модели в региона оказват огромно въздействие върху сезонните превалявания в района.

Един от тези, които могат да причинят по-силни дъждове, е метеорологичен феномен , прочут като позитивен дипол на Индийския океан , който поражда, когато западната част на Индийския океан стане доста по-топла от източната .

Дали това се отразява директно на наводненията, не е несъмнено, само че усилва риска от повече превалявания. Има и други климатични модели, в това число Ел Ниньо, които също могат да се отразят .

Винаги е мъчно да приписваме характерни, локализирани превалявания на изменението на климата , само че можем да приказваме за трендове .

В по-топъл свят, можем да чакаме повече влага в атмосферата и затова можем да чакаме преваляванията да са по-екстремни .
 Над 2,6 милиона души са наранени от циклона
Над 2,6 милиона души са наранени от циклона " Идай "

Организация на обединените нации го дефинира за едно от най-тежките бедствия, свързани с времето, регистрирано в миналото в южното полукълбо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР