Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване

...
Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване
Коментари Харесай

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас

Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца, по данни на Световна здравна организация (СЗО). СЗО пресмята, че до 2025 година почти 167 милиона души - възрастни и деца - ще станат по-малко здрави, тъй като са с наднормено тегло или затлъстяване. 44% от тежестта на диабета, 23% от тежестта на исхемичната болест на сърцето и сред 7% и 41% от някои типове рак се дължат на наднормено тегло и затлъстяване. Епидемията от затлъстяване в детска възраст е оповестена от СЗО като едно от най-сериозните провокации пред публичното здраве в 21-ви век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се нараснали доста през последните четири десетилетия.

Тези данни показва Националният център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) по отношение на днешния ден – 19 май, в който означаваме Европейския ден за битка със затлъстяването.

Глобалният растеж на затлъстяването е сериозен, дълготраен проблем и предизвикателство за публичното здраве. Затлъстяването е сложно хетерогенно заболяване, обусловено от въздействието на три групи рискови фактори – генетични, поведенчески фактори, свързани с метода на живот и фактори на заобикалящата среда (хранителна система, фамилна среда, учебна среда). Значение за пораждане на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психични и други аргументи, означават от НЦОЗА.

Наследствеността има основна роля - при 41% от децата, при които единият родител е с наднормена телесна маса, също се следи наднормена телесна маса, а при двама родители процентът на засегнатите деца е по-висок (73%).

От поведенческите рискови фактори нездравословното хранене и ниската физическата интензивност са с огромна тежест за развиване на затлъстяване. Водещ рисков фактор за затлъстяване е прехранването, при което се приема повече сила, в сравнение с са енергийните загуби на организма, изключително при затънал метод на живот.

В рамките на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014-2020 година в България са извършени две представителни трансверзални национални изследвания на факторите на риска за здравето измежду популацията на Р. България през 2014 година и 2020 година Сравнителният разбор на резултатите от двете изследвания демонстрира понижаване от 2,5 пъти на затлъстяването при деца от 1 до 5-годишна възраст; леко повишаване честотата на затлъстяване (с 2,5%) при децата от 5 до 19-годишна възраст и понижаване честотата на затлъстяване с 1,9% при лицата над 19 години, регистрира още Центърът.

Доказана е връзката сред затлъстяването и редица болести като атеросклероза,

високо кръвно налягане, диабет вид 2, сърдечносъдови болести, нараснали

равнища на мастите в кръвта и други, както и редуциране на живота с към 7-10 години. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна гибел, показват пък от Столичната РЗИ.

Акцентът, подложен от СЗО и националните държавни управления, е основно върху храненето и физическата интензивност. Целта е да се помогне на хората с този проблем да отслабнат и да понижат част от тежестта си, като по този метод понижат за себе си риска от сърдечносъдови и ортопедични болести, както и такива, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР