Повече млади хора трябва да се реализират в областните градове

...
Повече млади хора трябва да се реализират в областните градове
Коментари Харесай

Вълчев: Професионалното обучение ще носи пари на общините

Повече младежи би трябвало да се осъществят в регионалните градове и в по-малките обитаеми места в страната. Ако учениците в обособените райони бъдат ориентирани към професионално обучение, това може да притегли вложения в общините. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с шефове на учебни заведения, учители и представители на синдикални организации от община Елхово. Той изясни, че в дребните и междинни общини няма да се наложи огромно преструктуриране на план-приема на гимназиите, само че повече възпитаници би трябвало да се насочват към математика и естествени науки. Министърът напомни, че максимален растеж на приходите се чака в бъдеще за хора с компетентности точно в тези две сфери.

Според него учебните заведения се нуждаят от средства за рационализация на материалната база и за застраховане на новаторски практики. Искаме да насърчим културата на ползотворни нововъведения във всяка детска градина и учебно заведение. Подготвяме и национална стратегия за стимулиране на обмена на положителните нововъведения. Трябва да засилим партньорството сред просветителните институции, акцентира Вълчев. Новият план за цифровизация на образованието планува основаването на отворен облак с отворено просветително наличие. То ще се създава от учителите, като ще има средства за хонорари за основаването им. Ще се търси опция за закупуване на интерактивни дъски, проектори, компютри и други, с цел да бъде засилено фронталното образование във всички учебни заведения.

По думите на министъра приоритет за просветителната система остава грижата за учителите, увеличението на техните хонорари и приобщаването на всяко дете към системата на предучилищното и учебното обучение. „ Механизмът сподели, че когато има обща работа, резултатът е доста добър. Разчитаме главно на учителите, само че те не могат да се оправят сами “, добави министърът.

В Елхово той посети учебно заведение "Св. Климент Охридски ", където беседва с учители и възпитаници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР