Повече каталунци са против независимостта на испанската област, отколкото я

...
Повече каталунци са против независимостта на испанската област, отколкото я
Коментари Харесай

Повечето каталунци искат да са част от Испания, вместо извън нея

Повече каталунци са срещу независимостта на испанската област, в сравнение с я поддържат, сочи настоящо социологическо изследване, представено от Reuters.
Това е първият сходен резултат след творби през октомври 2017 година, макар наложената от централните испански управляващи възбрана, референдум, на който каталунците гласоподаваха с лека преднина за разединение.
Според допитването 48.6% от каталунците са срещу независимостта, а 47.2 на 100 я поддържат. Този резултат е в границите на статистическата неточност от 3.1%. Проучването е извършено от испанския държавен Център за социологически проучвания сред 30 април и 6 май.
На 28 април в Испания имаше парламентарни избори и продължаващата акция за самостоятелност на Каталуния и последствията от провокираната от референдума политическа рецесия бяха измежду главните предизборни тематики на всички огромни партии, отбелязва Reuters.
Срещу 12 задържани след допитването каталунски водачи се водят каузи за противодържавна активност и те се намират в пандиза.
Макар въпросът за независимостта от дълго време да поляризира испанската самостоятелна област, както и цялата страна, при всички сходни социологически изследвания след юни 2017 година се отчиташе болшинство в поддръжка на отделянето от Испания.
Въпреки това на национални избори болшинството каталунци нормално гласоподава за партии, подкрепящи единството на страната. Миналия месец политическите сили, подкрепящи независимостта, получиха по-малко от 40% от гласовете в региона.
Испанският министър председател Педро Санчес изключи каквато и да било опция референдумът за самостоятелност да бъде още един, само че изрази подготвеност за разговор със сепаратистите. Освен това, в случай че неговата Испанска социалистическа работническа партия няма болшинство в Народното събрание, може да ѝ е нужна поддръжка от лагера на каталунските сепаратисти, с цел да сформира жизнеспособно държавно управление.
Областта дава към 1/5 от брутния вътрешен артикул на Испания, само че акцията за самостоятелност накара хиляди компании да реалокират другаде централите си. Последиците от нанеслия вреди политически раздор с Мадрид накара и някои каталунски политици с настройки за обособяване да смекчат сепаратистката си изразителност, отбелязва Reuters.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР