Повече граждански дела да стигат до третата съдебна инстанция, промени

...
Повече граждански дела да стигат до третата съдебна инстанция, промени
Коментари Харесай

Депутатите дадоха по-голям достъп до правосъдие на гражданите по дела за дългове

Повече цивилен каузи да стигат до третата правосъдна инстанция, промени в призоваването и таксите по осъществяването одобри дефинитивно Народното събрание при второто четене на измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Депутатите заседаваха през днешния ден изключително, с цел да гласоподават предложенията за промени, които бяха записани в четири обособени законопроекта, обединени по-късно в един. Проектите бяха на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, писан от националния обмудсман Мая Манолова, Обединени патриоти и " Воля ".

Времето обаче не стигна за приемане на всички текстове, и от 76 параграфа бяха гласувани половината. Гласуването продължава на следващия ден.

" Правната комисия в Народното събрание не е подкрепила за второ четене предлагането за законови промени, с които да се лимитират пълномощията на частните правосъдни реализатори и монополите ", съобщи по средата на разискването националният омбудсман Мая Манолова. Една от концепциите ѝ бе да отпаднат така наречен " безконечни длъжници ", като се вкара 10-годишна безспорна отминалост за задълженията на физически лица. До този текст обаче Народното събрание не стигна.

Депутатите обаче одобриха текстовете в Граждански процесуален кодекс задълженията към този момент да се събират по-справедливо и да няма случаи при дълг от 20 лв. да плащаш 520, съобщи още Манолова.

Днес депутатите взеха решение да разширят обсега на делата, които ще стигат до последна инстанция - Върховния касационен съд (ВКС). До него ще стигат проблеми, които са решени в несъгласие с актовете на Конституционния съд или на Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Както и такива, които са в прорез с тълкувателните решения и постановления на Върховен касационен съд и на тогавашния Върховен съд. Такива каузи обаче са извънредно малко.

До трета инстанция ще се позволяват и решенията на по-долния съд при евентуална незначителност или недопустимост, както и при явна неточност. В този обсег има опция да попаднат повече каузи. Сред тях са и такива, при които задълженията на жители се събират от частни правосъдни реализатори.

" Трябва да се поправя филтърът, тъй като е значимо да се върне доверието в правораздаването, а хората имат вяра на Върховния съд ", аргументира измененията ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов.

От Българска социалистическа партия се въздържаха като съгласно тях се бърза доста с такава значима смяна. Отговори им Кирилов, който цитира висш арбитър, без да уточни името му, който на научно-практическа конференция за компликациите с използване на Граждански процесуален кодекс е декларирал: " Виждаме, че някои решения са неправилни, само че сме с вързани ръце ". Председателят на правната комисия съобщи, че с тази смяна се дава опция съдът да не е с вързани ръце и да не е кьорав.

Народното събрание одобри дефинитивно и повече условия към призоваването на длъжниците. Като до залепване на уведомления по вратите и пощенските кутии ще се стига единствено, когато длъжникът не може да бъде открит на посочения по делото адрес в продължение на един месец. Това ще се установи пък с минимум три визити на адреса с период от най-малко 1 седмица сред тях. Освен това най-малко едно от визитите би трябвало да е в задочен ден.

Изискването няма да се ползва, в случай че връчителят на призовката има информация от шефа на етажната благосъстоятелност, от кмета или по различен метод, че длъжникът не живее на този адрес, а в чужбина да вземем за пример.

Депутатите гласоподаваха също, че периодите по Граждански процесуален кодекс стопират да текат през дните на формалните празници, както и по време на правосъдната почивка, като се изключи незабавните периоди по каузи за арести, домашно принуждение и други.

Намалени бяха и някои такси. Като да вземем за пример при положение на предявени с една молба искове в отбрана на един интерес ще се събира една държавна такса без значение от броя на ответниците. Освен това бе избран оптимален общ брой от всички такси по осъществяването, които са за сметка на длъжника в едно изпълнително произвеждане.

Когато е доближат общият общ брой от таксите и взискателят изиска нови изпълнителни дейности, те са за негова сметка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР