Повече електромобили – по-малко разходи за здравеопазване, убеждават учени(снимка: CC0

...
Повече електромобили – по-малко разходи за здравеопазване, убеждават учени(снимка: CC0
Коментари Харесай

Учени: eлектромобилите ще облекчат здравната система


Повече електрически автомобили – по-малко разноски за опазване на здравето, убеждават учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Преминаването към електрически транспортни средства ще спести на Съединени американски щати десетки милиарди долари годишно за опазване на здравето. Това твърди проучване на теоретичен екип от Северозападния университет в Чикато.

Електрическите коли през днешния ден са скъпи играчки за множеството хора. Какъв ще е резултатът, в случай че те станат пожеланото транспортно средство? Мащабно проучване на американски учени откри, че всеобщото потребление на електрически автомобили ще пести на страната десетки милиарди долари всяка година.
още по тематиката
Ясно е, че намаляването на броя на колите с бензин и дизел на пътя ще направи въздуха по-чист и здравето на жителите по-добро. Няма подозрение, че и двата фактора ще понижат тежестта върху бюджета за опазване на здравето и ще предотвратят преждевременната гибел на доста хора.

Досега не беше измерван резултатът от електрическите автомобили в доларово изражение, заради сложността на изчислението и неналичието на нужния модел. Но откриватели от Северозападния университет (Еванстън, предградие на Чикаго), направиха пробив в тази област, за който оповестява New Atlas.

Използвайки математически модел за динамичността на изменението на климата и отворени данни за здравето на жителите, информация за колите с мотори с вътрешно горене в Съединени американски щати през 2014 година и статистики като обществената цена на въглерода и междинната цена на човешкия живот, учените пресметнаха евентуалните спестявания от прехода към електрически автомобили.

Ако през 2014 година автопаркът от американски коли е сменен на 25% с електрически транспортни средства, тогава годишните спестявания на разноските за опазване на здравето биха били 17 милиарда $. Ако броят на електрическите транспортни средства доближи 75% от автопарка, годишните спестявания ще се усилят до 70 милиарда $, а броят на избавените животи от преждевременна гибел би възлизал на стотици хиляди годишно.

Тези числа не са инцидентни и имат огромна стойност, споделят откривателите. Изводите от проучването са надеждна насочна точка за политици и компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР